fbpx

हिंदी व्याकरण के शानदार नोट्स

0

Hindi Grammar Notes PDF

Today we are sharing Hindi Grammar Notes PDF. This Hindi Grammar Notes is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Hindi Grammar PDF is very important for any competitive exam and this Hindi grammar PDF  is very useful for it. Hindi grammar Handwritten Notes PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.

Hindi Grammar Book PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Hindi grammar in  Brief: Topics To Cover

हिंदी है देश की राष्ट्रभाषा और हिंदी व्याकरण हिंदी भाषा के अध्ययन का महत्त्वपूर्ण हिस्सा है।

हिंदी भाषा को शुद्ध रूप में लिखने और बोलने संबंधी नियमों को जाने के लिए हिंदी व्याकरण अच्छे तरीके से समझना बहुत जरूरी होता है|

भाषा : भाषा विचारों को व्यक्त करने का माध्यम है , जिसे सम्प्रेषण कहा जाता है, जिसकी सहायाता से हम अपनी बात को कह पाते है और विचरों (भावों) एवं भावनाओं को अभिव्यक्ति करते है । भाषा शब्द की उत्पति संस्कृत की ‘भाष्’ धातु से हुई है जिसका अर्थ होता है – बोलना या कहना या अपनी वाणी को प्रकट करना ।

Topics under the same

►संज्ञा
►सर्वनाम
►क्रिया
►लिंग
► संधि
► संधि विच्छेद
► संस्कृत शब्द रूप
►  अनेकार्थी शब्द
► एकार्थक शब्द
► अनेक शब्दों के लिए एक शब्द  

Hindi Grammar Notes PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Question Answer

1. किस शब्द में उपसर्ग का प्रयोग हुआ है ?
• उपकार
• पढ़ाई
• अपनापन
• लाभदायक
उत्तर. उपकार
2. निम्नलिखित में से कौन-सा अर्द्ध विराम चिह्न है ?
• (.)
• (,)
• (।)
• (;)
उत्तर. (;)
3. निम्नलिखित में से विराम चिह्न नहीं है
• अलप विराम
• अवतरण
• निर्देशक चिह्न
• पूर्ण विराम
उत्तर. अवतरण
4. वाक्य के घटक होते है ?
• उद्देश्य और विधेय
• कर्त्ता और क्रिया
• कर्म और क्रिया
• कर्म और विशेषण
उत्तर. उद्देश्य और विधेय
5. किस शब्द में ‘आवा’ प्रत्यय नहीं है ?
• दिखावा
• भुलावा
• लावा
• चढ़ावा
उत्तर. लावा
6. हिन्दी किस भाषा-परिवार की भाषा है ?
• द्रविड़
• चीनी-तिब्बती
• भारोपीय
• आस्ट्रिक
उत्तर. भारोपीय
7. शुद्ध वर्तनी का चयन कीजिए ?
• क्रर्पा
• कृपा
• क्रिपा
• क्रप
उत्तर. कृपा
8. निम्नलिखित में से किस शब्द में प्रत्यय लगा हुआ है ?
• सागर
• जादूगर
• नगर
• इनमें से कोई नहीं
उत्तर. जादूगर
9. ‘क’ वर्ण किसके योग से बना है ?
• ज्‌ + ञ
• क्‌ + ष
• क् ‌+ र
• क् ‌+ अ
उत्तर. क् ‌+ अ
10. हिन्दी भाषा का जन्म हुआ है ?
• लौकिक संस्कृत से
• वैदिक संस्कृत से
• पालि-प्राकृत से
• अपभ्रंश से
उत्तर. अपभ्रंश से


Click Here to Download this PDF:- Hindi Grammar Notes

MyNotesAdda.com will update many more new pdfs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:- Hindi Grammar Notes, Basic Hindi Grammar PDF Download, Complete Hindi Grammar Notes PDF, Important Hindi Grammar Book, Download Hindi Book 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x