fbpx

Haryana GK Questions in Hindi PDF

0

One Liner GK Questions in Hindi PDF

Haryana GK Questions in Hindi PDF:- This GK ONE LINER QUESTION ANSWER PDF HANDWRITTEN NOTES PDF is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This is an IMPORTANT GK PDF IN HINDI very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this IMPORTANT GK PDF FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our IMPORTANT GK PDFs are very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


Notes Related Post

  1. General Knowledge MCQ 
  2.  Geography 
  3. Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी
  4. List of Lakes in India PDF
  5. Indian Geography Notes in Hindi
  6. Asia Geography (एशिया हस्तलिखित नोटस)In Hindi Free Pdf Download
  7. World Geography (विश्व का भूगोल) Complete Notes- पीडीएफ डाउनलोड करें
  8. Geography Questions and Answers for Competitive Exams
  9. Important One Liner (रेलवे) 
  10.  GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक 

 


DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

Questions and Answers 

1.ग्रीन चैनल है एक ?

  • (A) डाक सेवा
  • (B) आकाशवाणी चैनल
  • (C) दूरदर्शन चैनल
  • (D) टेलीफोन सेवा
Answer: A

2.भारत में डाक सूचकांक प्रणाली की शुरुआत किस वर्ष हुई ?

  • (A) 1952 ई.
  • (B) 1998 में
  • (C) 1972 में
  • (D) 1970 में
Answer: C

3.भारत को कितने डाक जोन में विभाजित किया गया है ?

  • (A) 2
  • (B) 6
  • (C) 8
  • (D) 10
Answer: C

4.प्रसिद्ध विरुपाक्ष मंदिर कहाँ अवस्थित है ?

  • (A) भद्राचलम
  • (B) चिदम्बरम
  • (C) हम्पी
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: C

5.हिन्द भारत की जनता के संदर्भ में “हिन्दू” शब्द का प्रथम बार प्रयोग किया था ?

  • (A) अरबों ने
  • (B) यूनानियों ने
  • (C) रोमवासियों ने
  • (D) चीनियों ने
Answer: A

6. मोहनजोदड़ों कहाँ स्थित है ?

  • (A) सिंध
  • (B) गुजरात
  • (C) उत्तर प्रदेश
  • (D) पंजाब
Answer: A

7.महात्मा गाँधी ने सत्याग्रह क्रियाविधि सबसे पहले कहाँ प्रस्तुत की ?

  • (A) दाण्डी
  • (B) अहमदाबाद
  • (C) खेड़ा
  • (D) चम्पारण
Answer: D

8.बैंकिंग के क्षेत्र में CBS में C का पूर्ण रूप क्या है ?

  • (A) कोर
  • (B) कॉन्टीनेंट
  • (C) कम्पलीट
  • (D) क्रेडिट
Answer: A

9.CAD का पूर्ण रूप क्या है ?

  • (A) Cash All Daily
  • (B) Computer All Design
  • (C) Computer-Aided Design
  • (D) Call All Design
Answer: C

10.OMR का पूर्ण रूप क्या है ?

  • (A) On Money Reader
  • (B) Optical Mark Reader
  • (C) On Mark Reader
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: B

Download PDF

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:- Bharat ka Bhugol in Hindi PDF Download, Bharat Ka Bhugol Book PDF, NCERT Based Geography Notes PDF, NCERT world geography handwritten notes in Hindi pdf, Indian geography free download pdf in Hindi, World geography in Hindi, Indian geography gk in Hindi pdf

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x