fbpx

हड़प्पा कि सभ्यता PDF

0

हड़प्पा कि सभ्यता PDF

हड़प्पा कि सभ्यता PDF in Hindi:- This हड़प्पा कि सभ्यता PDF Handwriten notes pdf is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This is हड़प्पा कि सभ्यता PDF in hindivery useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this basic computer course FREE PDF will be very helpful for your examination.

The culture of India is ancient and temples have special beliefs here since time immemorial. In this sequence, there are many famous temples in every small and big state of India. There are also temples in which there is a flow of devotees who come throughout the year. Here we have listed the names of some of the major temples of Bharat.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our हड़प्पा कि सभ्यता PDF s very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


हड़प्पा कि सभ्यता PDF

 

 

Notes Related Post

  1. General Knowledge mcq 
  2.  Geography 
  3. Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी
  4. List of Lakes in India PDF
  5. Indian Geography Notes in hindi
  6. Asia Geography (एशिया हस्तलिखित नोटस)In Hindi Free Pdf Download
  7. World Geography (विश्व का भूगोल) Complete Notes- पीडीएफ डाउनलोड करें
  8. Geography Questions and Answers for Competitive Exams
  9. Important One Liner (रेलवे) 
  10.  GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक 

 


DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

Questions and Answers 

1.किसी ग्रह के चारों ओर परिक्रमा करने वाले छोटे आकाशीय पिण्ड को क्या कहते हैं ?

(A) पुच्छल तारा

(B) ग्रह

(C) उपग्रह

(D) ये सभी

Answer: C

2.ग्रहों की गति का नियम प्रतिपादित किसने किया ?

(A) केप्लर

(B) गैलीलियो

(C) न्यूटन

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

3.नार्वे में अर्द्धरात्रि के समय सूर्य कब दिखाई देता है ?

(A) 12 अगस्त

(B) 21 जून

(C) 21 जुलाई

(D) 21 मार्च

Answer: B

4.सौरमण्डल की खोज किसने की ?

(A) कॉपरनिकस

(B) आर्यभट्ट

(C) कार्ल रिटर

(D) केप्लर

Answer: A

5.सौरमण्डल का जन्मदाता किसे कहा जाता है ?

(A) पृथ्वी

(B) शुक्र

(C) शनि

(D) सूर्य

Answer: D

6.एक ग्रह की अपने कक्ष में सूर्य से अधिकतम दूरी को क्या कहा जाता है ?

(A) पेरिजी

(B) अपसौर

(C) उपसौर

(D) अपोजी

Answer: B

7.एक ग्रह की अपने कक्ष में सूर्य से न्यूनतम दूरी को क्या कहा जाता है ?

(A) उपसौर

(B) अपोजी

(C) अपसौर

(D) पेरिजी

Answer: A

8.अन्तरिक्ष में कुल कितने तारामण्डल है ?

(A) 97

(B) 81

(C) 95

(D) 89

Answer: D

9.पार्थिव ग्रहों की संख्या कितनी है ?

(A) 5

(B) 8

(C) 4

(D) 7

Answer: C

10. ब्रह्यण्ड में विस्फोटी तारा कहलाती है ?

(A) उल्का

(B) अभिनव तारा

(C) धूमकेतु

(D) ये सभी

Answer: B


 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Topics Name:- हड़प्पा कि सभ्यता PDF

Download PDF

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:- Bharat ka Bhugol in Hindi PDF Download, Bharat Ka Bhugol Book PDF, NCERT Based Geography Notes PDF, NCERT world geography handwritten notes in hindi pdf, Indian geography free download pdf in hindi, World geography in hindi, Indian geography gk in hindi pdf

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x