General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I)

General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I) By MyNotesAdda.Com
[sc name="ncert-post"]

General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I)

 

Today, we are sharing a General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I). This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I) is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our  General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I) is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.

 

Topics Include In General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I)

दीदी तेरा देवर दीवाना !

कितना है प्रेशर ये बैरोमीटर से बताना !!

 

पागल है कोई इसको बताना !

प्रकाश तीब्रता फोटोमीटर से माप आना !!

 

फैदोमीटर मंगाया , जानने को पानी की गहराई !

बो अल्टीमीटर ले आया , बताने को कितनी है ऊंचाई !!

 

वायु की आद्रता मांपने को हाइग्रोमीटर मंगाया !

द्रवों के बिशिष्ट घनत्व बाला वो हाइड्रोमीटर ले आया !!

 

हाइग्रो व हाइड्रो में उलझ न जाना !

शुद्ध दुध के लिये लैक्टोमीटर ही लाना !!

 

भाभी तेरी बहना को माना !

साउंड की तीव्रता ओडोमीटर से बताना !!

 

रोड गाडी के लिये स्पीडोमीटर लगबाना !

एरोप्लेन की गति टेकोमीटर से ही बताना !!

 

कितनी तेज पवन है एनिमोमीटर बताऐ !

यर्थात समय बताने क्रोनोमीटर ले आये !!

 

कितनी तीव्र सुर्य किरण है बताए एक्टियोमीटर !

गैस का प्रेशर मांपने ले आओ मैनोमीटर !!

 

गोल सिक्के का व्यास कैलीपर्स से बताना !

अर्धव्यास के लिये स्फेरोमीटर ही लाना !!

इत्यादि |

General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I) Some Important Questions Answers

  1. पृथ्वी का एक मात्र प्राकृतिक उपग्रह है।
    उत्तर – चन्द्रमा
  2. ‘गाँधी’ फ़िल्म में गाँधी की भूमिका किसने निभाई ?
    उत्तर – बेन किंग्सले
  3. शिक्षक दिवस कब मनाया जाता है?
    उत्तर – 5 सितंबर
  4. जापान पर परमाणु बम कब गिराया गया था?
    उत्तर – 1945 में
  5. भांखड़ा नांगल बाँध किस नदी पर है?
    उत्तर – सतलज
  6. भारत का राष्ट्रीय पुष्प की है?
    उत्तर – कमल
  7. धनराज पिल्लै किस खेल से सम्बंधित है?
    उत्तर – हॉकी
  8. सयुंक्त राष्ट्र संघ U.N.O. की सुरक्षा परिषद् में कितने स्थाई सदस्य है ?
    उत्तर – 5
  9. कौन सा सिंधु सभ्यता का स्थान अब पाकिस्तान में है ?
    उत्तर – हड़प्पा
  10. चौथ नामक कर किसके द्वारा लिया जाता था?
    उत्तर – मराठो द्वारा

 


General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I) Related Post

  1. Free Online Test GK Questions in hindi with answers

  2. Union BRailway GK questions in hindi pdfudget 2019

  3. Lucent Objective GK PDF

  4. GK In Hindi Download

  5. Environment PDF

  6. General Knowledge Book PDF 

  7. Sports General Knowledge Notes in Hindi

  8. Railways GK Set-1

  9. General science questions in hindi PDF

  10. Railway GK questions in hindi pdf

 

Topic name:- General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I)

Number of Pages:- 111


Click here to download:- General Knowledge Short Tricks PDF (Part-I)

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:- Crazy gk trick pdf download, Science gk trick in Hindi pdf, Gk short tricks in Hindi pdf free download, Nitin Gupta gk pdf, gk trick by Nitin Gupta pdf download, Gk pdf download, Gk tricks by rm Upadhyay pdf free download, Nitin Gupta geography pdf. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *