fbpx

General Knowledge Question Answer In English

General Knowledge Questions in Hindi

0

General Knowledge Question Answer In English

General Knowledge Question Answer In English:- Gk question for competitive exams preparation and for your gk Knowledge. General Gk and explanations are very useful for your Govt Exam. This Gk Questions With Answers for those Students who are preparing for Government examinations should read this page.  Download Gk questions Answers in Hindi, gk questions With Answers, and practice online GK quiz PDF at the End of the Blog.
 
General GK Questions is the most powerful topic for all Sarkari exams because GK covers all important topics. Best GK Questions 2019 are very easy to read and easy to learn that increase your Gk numbers in Govt Exams. This Gk Answer in Hindi is most useful for all those exams. In this post, we provide the best Gk questions and answers and cover most of the GK TOPICS.

One Liner Question And Answer Related In Hindi GK.

  1. जलियांवाला बाग हत्याकांड कब हुआ ? 13 अप्रैल 1919
  2. पृथ्वी पर उत्तरी गोलार्ध में सबसे बड़ा दिन कब होता है ? 21 जून
  3. साइमन कमीशन के बहिष्कार के दौरान लाठी चार्ज से किस नेता की मृत्यु हो गयी थी ? लाला लाजपत राय
  4. ‘गायत्री मन्त्र’ का उल्लेख किस ग्रंथ में है ? ऋग्वेद
  5. मानव शरीर में पाचन क्रिया अधिकतर किस अंग में संपन्न होती है ? छोटी आंत
  6. आनुवांशिकता के नियमों का प्रतिपादन किसने किया ? ग्रगोर मैंडल ने
  7. मानव द्वारा सबसे पहले किस धातु का प्रयोग किया गया ? तांबा
  8. बाल पेन किस सिद्धांत पर काम करता है ? पृष्ठीय तनाव
  9. रेशम के कीड़े किस वृक्ष की कोमल पत्तियों पर पाले जाते हैं ? शहतूत
  10. राजस्थान में खेतड़ी किसके लिए प्रसिद्ध है ? तांबे की खान
  11. पृथ्वी के सबसे नजदीक ग्रह कौनसा है ? शुक्र
  12. मनुष्य की आँख में किसी वस्तु का प्रतिबिम्ब कहाँ बनता है ? रेटिना
  13. सूर्य से पृथ्वी पर ऊष्मा का संचरण किस विधि के द्वारा होता है ? विकिरण
  14. डी.एन.ए. की द्विगुणित कुंडली का पता किसने लगाया ? वाटसन और क्रिक
  15. ध्वनि की तीव्रता किसमें मापी जाती है ? डेसीबल
  16. भारत में निर्मित प्रथम कंप्यूटर का क्या नाम है ? सिद्धार्थ
  17. महात्मा बुद्ध ने अपना पहला उपदेश कहाँ दिया था ? सारनाथ
  18.   टेलीफोन का आविष्कार किसने किया था ? अलेक्जेंडर ग्राहम बेल
  19.   प्रकाश की गति कितनी होती है ? 300000 कि.मी./ सेकंड
  20.   पृथ्वी सूर्य का चक्कर लगाती है यह सबसे पहले किसने बताया ? कोपरनिकस
  21.   प्रकाश वर्ष का सम्बन्ध किससे है ? खगोलीय दूरी
  22.   स्वर्ण मंदिर कहाँ स्थित है ? अमृतसर
  23.   चारमीनार कहाँ स्थित है ? हैदराबाद
  24.   कुतुबमीनार कहाँ स्थित है ? दिल्ली
  25.   गेटवे आफ इंडिया कहाँ स्थित है ? मुंबई
  26.   इंडिया गेट कहाँ स्थित है ? नयी दिल्ली
  27.   ताज महल कहाँ स्थित है ? आगरा
  28.   आजाद हिन्द फौज” की स्थापना कहाँ की गई? सिंगापुर
  29.  शिक्षक दिवस कब मनाया जाता है ? 5 सितम्बर
  30.  खेल दिवस कब मनाया जाता है ? 29 अगस्त



  1. “तुम मुझे खून दो, मैं तुम्हें आज़ादी दूँगा” का नारा किसने दिया ? नेताजी सुभाषचंद्र बोस
  2. “आराम हराम है” का नारा किसने दिया ? जवाहरलाल नेहरु
  3. “जय जवान जय किसान” का नारा किसने दिया ? लालबहादुर शास्त्री
  4. “मारो फ़िरंगी को” का नारा किसने दिया ? मंगल पांडे
  5. “सरफ़रोशी की तमन्ना, अब हमारे दिल में है, देखना है ज़ोर कितना बाजु-ए-कातिल में है” का नारा किसने दिया ? रामप्रसाद बिस्मिल
  6. भारत का नेपोलियन किसे कहा जाता है ? समुद्रगुप्त
  7. सती प्रथा के अंत में सबसे अधिक प्रयास किस समाज सुधारक का रहा ? राजा राममोहन राय
  8. ‘रामकृष्ण मिशन’ की स्थापना किसने की— स्वामी विवेकानंद
  9. महात्मा गांधी का जन्म दिवस किस तिथि को मनाया जाता है? 2 अक्टूबर
  10. महात्मा गांधी का पूरा नाम क्या है? मोहन दास करमचंद गांधी
  11. गांधी जी को महात्मा की उपाधि किसने दी थी? रवीद्रनाथ टैगोर
  12. ‘माई एक्सपेरीमेन्टस विद ट्रुथ’ पुस्तक के लेखक कौन थे? महात्मा गांधी
  13. भारत का सर्वोच्च नागरिक सम्मान कौनसा है ? भारत रत्न
  14. फिल्म के क्षेत्र में दिया जाने वाला सर्वोच्च भारतीय पुरस्कार कौन-सा है? दादा साहेब फाल्के पुरस्कार
  15. भारत का सर्वोच्च वीरता पदक का नाम बताएं। परमवीर चक्र
  16. भारत का शेक्सपीयर किसे कहा जाता है? कालिदास को
  17. कम्प्यूटर का पिता किसे कहा जाता है? चार्ल्स बेबेज
  18. अन्तरिक्ष में जाने वाले प्रथम व्यक्ति कौन थे? यूरी गगारिन ( रूस )
  19. चन्द्रमा पर कदम रखने वाले प्रथम व्यक्ति कौन हैं? नील आर्मस्ट्रांग
  20. अन्तरिक्ष में जाने वाले प्रथम भारतीय कौन हैं? राकेश शर्मा
  21. प्रथम भारतीय उपग्रह का नाम क्या हैं और इसे कब छोड़ा गया ? आर्यभटट सन, 1975 में
  22. संयुक्त राष्ट्र संघ के वर्तमान महासचिव कौन हैं? बान की मून
  23. अन्तर्राष्ट्रीय महिला दिवस किस तिथि को मनाया जाता है? 8 मार्च




 

Related Post in GK Question 2019

General Knowledge Question Answer In Hindi PDF (6 MONTH CURRENT AFFAIRS)

GENERAL KNOWLEDGE 2020

500+ General Science PDF Download

General Knowledge Book Free

5000 GK One Liner Questions Answers Hindi PDF


GK related Question and Answer

Q1. Which state government has decided to undertake the genetic study for the conservation of the native species of domesticated animals?

(a) Tamil Nadu       (b) Kerala

(c) Gujarat (d) Maharashtra (e) Rajasthan

Answer – D

 

Q2. The 91st Annual General Meeting of the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) Society was held in?

(a) Delhi (b) Kolkata

(c) Mumbai (d) Jaipur (e) Chandigarh

Answer – A

 

Q3. A Programme for Capacity Building of Scheduled Tribe Representatives in Local Self Governments has been launched in?

(a) Guwahati, Assam (b) Jaipur, Rajasthan

(c) Lucknow, Uttar Pradesh (d) Patna, Bihar (e) Bhubhaneswar, Odisha

Answer – E

 

Q4. Name the country which has formally notified the United Nations that it will withdraw from the UNHRC (United Nations Human Rights Council) resolution for investigating alleged war crimes.

(a) Russia (b) Sri Lanka (c) USA (d) China (e) North Korea

Answer – B

 

Q5. On which day India’s first ‘Protein Day’ has been observed by a national-level public health initiative “Right To Protein” to raise awareness about the health benefits of protein?

(a) 25th February (b) 26th February

(c) 27th February (d) 28th February (e) 29th February

Answer – C

 

Q6. Name the centenarian freedom fighter and Vedic scholar who passed away recently.

(a) Sudhakar Krishna Rao (b) Kapali Sastry

(c) Sarada Devi (d) R.L.Kashyap (e) Gargi Vachaknavi

Answer –A

 

Q7. Defence Minister has inaugurated the new Light Combat Helicopter (LCH) Production Hangar at Helicopter Division in Complex of Hindustan Aeronautics Limited at?

(a) Ranchi, Jharkhand (b) Kolkata, West Bengal

(c) Bhubaneswar, Odisha (d) Jaipur, Rajasthan (e) Bengaluru, Karnataka

Answer –E

 

Q8. National Science Day is celebrated every year across India on?

(a)28th (b) 27th February

(c) 26th February (d) 25th February (e) 24th February

Answer –A

 

Q9. Name the initiative which has been inaugurated to make the Bank of Baroda a preferred banking partner for the start-up community.

(a) Baroda Startup Saarthi (b) Baroda Startup Banking

(c) Baroda Startup Mitra (d) Baroda Startup Saathi (e) Baroda Startup Sahyogi

Answer – B

 

Q10. The Reserve Bank of India has directed all Scheduled Commercial Banks (excluding RRBs), all Small Finance Banks and all Local Area Banks to link all the new floating rate loans to _____ enterprises with external benchmarks.

(a) Micro (b) Large

(c) Small (d) Medium (e) Mini

Answer – D
1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x