fbpx

Ethics Notes For IAS RAS in Hindi PDF

0

Notes For IAS RAS

Ethics Notes For IAS RAS in Hindi PDF:- This GK ONE LINER QUESTION ANSWER PDF HANDWRITTEN NOTES PDF is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This is an IMPORTANT GK PDF IN HINDI very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this IMPORTANT GK PDF FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our IMPORTANT GK PDFs are very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


Notes Related Post

  1. General Knowledge MCQ 
  2.  Geography 
  3. Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी
  4. List of Lakes in India PDF
  5. Indian Geography Notes in Hindi
  6. Asia Geography (एशिया हस्तलिखित नोटस)In Hindi Free Pdf Download
  7. World Geography (विश्व का भूगोल) Complete Notes- पीडीएफ डाउनलोड करें
  8. Geography Questions and Answers for Competitive Exams
  9. Important One Liner (रेलवे) 
  10.  GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक 

 


DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

Questions and Answers 

1. भारत का पहला राष्ट्रपति ?
(A) पंडित जवाहर लाल नेहरू
(B) डॉ सर्वपल्ली राधाकृष्णन
(C) डॉ० राजेंद्र प्रसाद
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: C

2. भारत का पहला उपराष्ट्रपति ?
(A) जाकिर हुसैन
(B) डॉ० एस० राधाकृष्णन
(C) गोपाल स्वरूप पाठक
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

3. भारत का पहला प्रधानमंत्री ?
(A) पंडित जवाहर लाल नेहरू
(B) सरदार बलदेव सिंह
(C) जनरल राजेंद्र सिंह जी
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

4. भारत का पहला गृह मंत्री ?
(A) वल्लभभाई पटेल
(B) डॉ० राजेंद्र प्रसाद
(C) जवाहरलाल नेहरू
(D) जॉन मथाई

Answer: A

5. भारत का पहला रेल मंत्री ?
(A) लाल बहादूर शास्त्री
(B) ललित नारायण मिश्र
(C) बंसी लाल
(D) जॉन मथाई

Answer: D

6. भारत का पहला रक्षा मंत्री ?
(A) सरदार बलदेव सिंह
(B) कैलाश नाथ काटजू
(C) इन्दिरा गांधी
(D) जगजीवन राम

Answer: A

7. भारत का पहला वित्त मंत्री ?
(A) जवाहरलाल नेहरू
(B) मोरारजी देसाई
(C) आर० षणमुगम चेट्टी
(D) प्रणव मुखर्जी

Answer: C

8. भारत का पहला विदेश मंत्री ?
(A) लालबहादुर शास्त्री
(B) अटल बिहारी वाजपेयी
(C) गुलज़ारीलाल नन्दा
(D) जवाहरलाल नेहरू

Answer: D

9. भारत का पहला शिक्षा मंत्री ?
(A) मौलाना अबुल कलाम आजा‌द
(B) वल्लभभाई पटेल
(C) पंडित जवाहर लाल नेहरू
(D) सी राजगोपालाचारी

Answer: A

10. पहला भारतीय गवर्नर जनरल ?
(A) जवाहरलाल नेहरू
(B) सी राजगोपालाचारी
(C) जी० वी० मावलंकर
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

Download PDF

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:- Bharat ka Bhugol in Hindi PDF Download, Bharat Ka Bhugol Book PDF, NCERT Based Geography Notes PDF, NCERT world geography handwritten notes in Hindi pdf, Indian geography free download pdf in Hindi, World geography in Hindi, Indian geography gk in Hindi pdf

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x