fbpx

परिस्थितिकी एवं पर्यावरण PDF

0

परिस्थितिकी एवं पर्यावरण PDF

परिस्थितिकी एवं पर्यावरण PDF:-Today, we are sharing a परिस्थितिकी एवं पर्यावरण PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  General Knowledge Question. This is  General Knowledge Most Important Question very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

Our परिस्थितिकी एवं पर्यावरण PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.

 NOTE:- DOWNLOAD PDF END OF THE BLOG—

Topics Include In General Knowledge Most Important Question For RRB NTPC Exam

1. Who was the first President of the Indian National Congress?

A. Womesh Chunder Bonnerjee

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Allan Octavian Hume

D. Dadabhai Naoroji

Answer: A

2. The Mughal empire was founded by –

A. Babur

B. Humnayun

C. Akbar

D. Shah Jahan

Answer: A

3. The oldest oil field in Asia is located in –

A. Gujarat

B. Assam

C. Arunachal Pradesh

D. Nagaland

Answer: B

4. Which of the following is false?

Sound waves are ____________ waves.

 A. Pressure

B. Longitudinal

C. Electromagnetic

D. Mechanical

Answer: C

5. Which of the following coloured light has the lowest frequency?

A. Green

B. Blue

C. Red

D. Violet

Answer: C

6. The only non-metal which is liquid at room temperature is –

A. Mercury

B. Bromine

C. Chlorine

D. Gallium

Answer: B

7. Choose the one which is different or odd from the following.

A. Aluminum

B. Iron

C. Copper

D. Brass

Answer: D

8. In 1981, ISRO launched India’s first geostationary satellite called –

A. Aryabhata

B. APPLE

C. Bhaskara II

D. INSAT lB

Answer: B

9. Which of the following was the first antibiotic discovered by Alexander Fleming in 1928?

A. Penicillin

B. Prontosil

C. Streptomycin

D. Tetracycline

Answer: A

10. Which of the following Acts under the Indian Constitution is described by Article 21A?

A. Right to Education

B. Right to Information

C. Representation of the People

D. Right to Freedom of Religion

Answer: A

11. ‘Which of the following monuments built by Muhammad Quli Qutb shah is said to be built to commemorate the eradication of plague?

A. Alai Minar

B. Charminar

C. Fateh Burj

D. Qutub Minar

Answer: B

12. The ‘Father of Indian Space Program’ is –

A. Dr. A. P.J. Abdul Kalam

B. Dr. Vikram A. Sarabhai

C. Dr. K. Kasturirangan

D. Prof. Satish Dhawan

Answer: B

13. The filament of a 1iaht bulb is made up of –

A. Platinum

B. Tantalum

C. Tungsten

D. Antimony

Answer: C

14. What is C12H12O11 also known as –

A. Sand

B. Sugar

C. Salt

D. Clay

Answer: B

15. In Tennis, hard court is the type of court whose surface is made of –

A. Concrete

B. Clay

C. Grass

D. Carpet

Answer: A

16. The national song of India was composed by –

A. Rabindranath Tagore

B. Bankim Chandra Chatterjee

C. Pydimarri Venkata Subba Rao

D. Pingali Venkayya

Answer: B

17. Which of the following is NOT an effect of Noise Pollution?

A. Death of Animals

B. Tinnitus

C. Hypertension

D. Ozone Depletion

Answer: D

18. The planet Mars is also known as the ____________.

A. Morning star

B. Evening star

C. Red planet

D. Blue planet

Answer: C

19. What is the common name of the solution of calcium hydroxide?

A. Lime water

B. Diet soda

C. Salt solution

D. Vinegar

Answer: A

20. Name the first woman to head a paramilitary force.

A. Divya Ajith

B. Archana Ramasundaram

C. Punita Arora

D. Ashwini Pawar

Answer: B

21. Who was known as Badshah Khan?

A. Mohammed All Jinnah

B. Abul Kalam Azad

C. Khan Abdul Ghaffar Khan

D. Khan Abdul Wali Khan

Answer: C

23. The political system in Afghanistan is known as

A. Islamic State of Afghanistan

B. Islamic Republic of Afghanistan

C. Islamic Emirate of Afghanistan

D. Islamic Government of Afghanistan

Answer: C

24. Who was the first chairman of ISRO?

A. Kasturirangan

B. Vikram Sarabhai

C. Homi K. Bhabha

D. C. V. Raman

Answer: B

Click here to know the RRB NTPC 2019 Eligibility Criteria

25. The popular Yankee Stadium in USA is located at

A. Boston

B. New York

C. Las Vegas

D. Washington

Answer: B

26. An electric motor converts

A. Mechanical energy into electrical energy.

B. Thermal energy into electrical energy.

C. Electrical energy into mechanical energy.

D. Radiant energy into electrical energy.

Answer: C

27. The Prime Minister is the ex-officio President of

A. CLRI

B. CSIR

C. ISRO

D. DRDO

Answer: B

28. Microsoft Corporation was founded in

A. 1979

B. 1981

C. 1975

D. 1965

Answer: C

29. Parliament House in Delhi was constructed during

A. 1895-1900

B. 1901-1909

C. 1921-1927

D. 1931-1935

Answer: C

30. The Hornbill festival is celebrated in

A. Arunachal Pradesh

B. Nagaland

C. Odisha

D. West Bengal

Answer: B


General Knowledge Most Important Question For RRB NTPC Exam Related Post

  1. Free Online Test GK Questions in hindi with answers

  2. Union BRailway GK questions in hindi pdfudget 2019

  3. Lucent Objective GK PDF

  4. GK In Hindi Download

  5. Environment PDF

  6. General Knowledge Book PDF 

  7. Sports General Knowledge Notes in Hindi

  8. Railways GK Set-1

  9. General science questions in hindi PDF

  10. Railway GK questions in hindi pdf

Topic name:- परिस्थितिकी एवं पर्यावरण PDF

Number of Pages:- 36


Click here to download:- परिस्थितिकी एवं पर्यावरण PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:- RRB NTPC 2019: Practice General Awareness & Current Affairs Mock Test with Answers (40 Marks), 50+ Most Expected GK Questions for RRB NTPC Exam 2019, Download PDF,  RRB NTPC important questions in Hindi, RRB NTPC important questions pdf, RRB NTPC general awareness quiz, Important topics for RRB NTPC 2019, RRB NTPC mains 2016 exam date, RRB NTPC important maths questions pdf

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x