fbpx

Current Affairs In Hindi 2019 | Current Affairs

0

Current Affairs In Hindi 2019

Current Affairs In Hindi 2019:-  Current Affairs questions and answers for competitive exams preparation and for your GK. Current Affairs Questions with answers and explanations are very helpful for your Exam.  This Current  Questions for those Students who are preparing for Government examinations should read this page.  Download Current Affairs questions in Hindi,  GK questions, and answers and practice online GK quiz  PDF at the End of the Blog.

Current Affairs In Hindi 2019 in Hindi is very important for all Sarkari exams because History covers all important topics. Current Affairs In Hindi 2019 questions and answers are very easy to read and easy to learn. if we want to prepare for any Sarkari exams like SSC, UPSC, BANK, PO, CONSTABLE, STATE PCS, RAILWAY EXAMS. This Current Affairs Question Answer is most useful for all those exams.  In this post, we provide many Current Affairs questions and answers and cover most of the Current Affairs TOPICS.

GK Related PDF


Current Affairs In Hindi 2019

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

We are providing some Demo Questions for your reference:-

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B

 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

 

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

 

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

 

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

  • (A) मोजाहिर मोहम्मद
  • (B) मोहम्मद नजीब
  • (C) मोहम्मद पंचम
  • (D) अब्दुल्ला सुल्तान
Answer: D

 

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

  • (A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे
  • (B) अनिल कुमार मणिभाईनायक
  • (C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई
  • (D) इन सभी को
Answer: D

 

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

  • (A) बेल्जियम में
  • (B) इटली में
  • (C) जर्मनी में
  • (D) फ़्रांस में
Answer: A

 

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) केरल
  • (C) मध्य प्रदेश
  • (D) कर्णाटक
Answer: B

 

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

    • (A) नामिम गंगे
    • (B) इनोवेशन यान
    • (C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस
    • (D) वंदे भारत एक्सप्रेस
    • Answer: D
Book Name
Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download
Quality
Excellent
Format
PDF
Size
500 MB
Pages
310 Pages
Language
Hindi || हिन्दी

 





Click here to Download:- Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- January Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- February   Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- March Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- April Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- May Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- June Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.comwe are not the makers of the PDF,if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

 

TAGS:-  Current affairs 2019 in Hindi question answer, Current affairs 2019 in Hindi book, Current affairs in Hindi objective question answer, Current affairs in Hindi 2018, Current affairs 2019 in Hindi video, Daily current affairs in Hindi for UPSC, Current affairs meaning in Hindi, Current affairs in Hindi question answer 2017

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x