Current Affairs 2020 | Current Affairs

Current Affairs 2019
[sc name="ncert-post"]

Current Affairs 2020

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of Current Affairs 2020. We have also included some of the most important questions related to Current Affairs 2020 PDF. in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this Current Affairs 2019 is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Current Affairs PDF. The complete PDF of Current Affairs 2019 is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

Topics Included in the PDF

  1. कौन, क्या, कहाँ?
  2. नवीनतम केंद्रीय मंत्रिपरिषद
  3. राज्यों की राजधानी, राजयपाल एवं मुख्यमंत्री
  4. विश्व के देश : कौन क्या कहाँ
  5. ब्रांड अम्बेसडर
  6. प्रमुख फिल्मे/कलाकार/निर्देशक/किरदार
  7. संयुक्त सैन्य अभ्यास : 2017 -18
  8. नवगठित जाँच समितियाँएवं आयोग
  9. अंतर्राष्ट्रीय संगठन: एक दृष्टि में
  10. प्रमुख अंतर्राष्ट्रीय सम्मलेन : पूर्व परिचय
  11. भारत की जनगणना-2011
  12. पांच राज्यों में विधान सभा चुनाव: 2018
  13. आर्थिक समीक्षा : 2017 – 18
  14. केंद्रीय बजट: 2018 -19
  15. भारतीय बैंक : महत्वपूर्ण तथ्य
  16. नीति आयोग एवं GST : परीक्षोपयोगी तथ्य
  17. सरकारी योजनाए: पूर्ण परिचय
  18. विभिन्न सूचकांक/ रिपोर्ट : 2017 -18
  19. विज्ञानं एवं प्रौद्योगिकी
  20. नोबल पुरुस्कार 2018
  21. पुरुस्कार/सम्मान/पदक
  22. 21 वा फीफा वर्ल्ड कप 2018
  23. खेल परिदृश्य
  24. नवीनतम पुस्तके एवं लेखक
  25. महत्वपूर्ण दिवस एवं उसके विषय(थीम)
  26. महत्वपूर्ण सम्मलेन एवं समारोह
  27. नवीनतम शब्द संक्षेप
  28. रिज़र्व बैंक द्वारा जारी नवीनतम मौद्रिक दरे
  29. 29वा राज्य तेलंगाना: परीक्षोपयोगी तथ्य
  30. राज्य सरकार की प्रमुख योजनाए
  31. सरकारी योजनाए/ कार्यक्रम/ अभिदान: एक नज़र में
  32. वस्तुनिष्ठ करंट अफेयर्स

GK Related PDF

  1.  Important One Liner (रेलवे)  
  2. Railway GK questions in hindi pdf
  3. GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक  
  4. Organisations with Heads & Headquarters
  5. Indian constitution book in English
  6. Bhartiya Samvidhan Ki visheshta  भारत का संविधान (महत्वपूर्ण अनुच्छेद की सूची) – GK
  7. GK notes in hindi pdf
  8. भारतीय संविधान के भाग – हिंदी GK
  9. General Knowledge in Hindi
  10. Last 15 Years Questions of SSC CGL Polity
  11. कैबिनेट मंत्री तथा उनके संसदीय क्षेत् notes Free Pdf Download
  12. President and Prime Ministers of all Countries
  13. ब्रिटिश काल में बनें भारत के महत्वपूर्ण अधिनियम व कानून
  14. Indian polity सम्पूर्ण संविधान हिन्दी में
  15. GK Books In Hindi Free
  16. Lucent Objective GK PDF
  17. GK Book Download
  18. Science GK In Hindi
  19. Haryana GK For HSSC In Hindi
  20. Computer GK PDF
  21. Lucent GK 2019 PDF In Hindi
  22. GK In Hindi Question Answer Free Download




Current Affairs 2020

Related Posts :
  animated-arrow-image-0270  Sports General Knowledge in Hindi   animated-arrow-image-0270 General knowledge questions and answers
  animated-arrow-image-0270  Railways GK Set-1   animated-arrow-image-0270 Fighter Planes of India
  animated-arrow-image-0270  Static General Knowledge PDF   animated-arrow-image-0270 GK question PDF
  animated-arrow-image-0270  Railway GK questions in hindi pdf   animated-arrow-image-0270 Short Tricks GK for SSC
  animated-arrow-image-0270  सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तर परीक्षाओं हेतु PDF   animated-arrow-image-0270 List of Indian Government Schemes
  animated-arrow-image-0270  9000 GK Questions   animated-arrow-image-0270  Uttrakhand GK

We are providing some Demo Questions for your reference:-

1. 2022 में 39वें राष्ट्रीय खेलों का शुभंकर किसे चुना गया है?

  • (A) क्लाउडेड लेपर्ड
  • (B) पी. चिदंबरम
  • (C) नानक सिंह
  • (D) उपर्युक्त में से कोई नहीं
Answer: A

 

2. निम्न में से किस देश में चक्रवती तूफान ‘उस्मान’ ने हाल ही में सबसे अधिक तबाही मचाई है ?

  • (A) इंडोनेशिया
  • (B) फिलीपींस
  • (C) चीन
  • (D) मंगोलिया
Answer: B

 

3. संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद की हाल ही में अस्थाई सदस्यता ग्रहण की है ?

  • (A) पाकिस्तान
  • (B) इंडोनेशिया
  • (C) कजाकिस्तान
  • (D) दक्षिण अफ्रीका
Answer: D

 

4. रमाकांत आचेरकर जिनका हाल ही में निधन हो गया, संबंधित है ?

  • (A) खेल कूद से
  • (B) समाज सेवा से
  • (C) फिल्म उद्योग से
  • (D) संगीत वादन से
Answer: A

 

5. स्टेटर पोल व रोटर पोल के मध्य बनता है ?

  • (A) कोसाइन कोण
  • (B) फेज कोण
  • (C) रीटा डेन्शन कोण
  • (D) उपर्युक्त सभी
Answer: C

 

6. निम्न में से किस देश ने हाल ही में वेहद विनाशकारी बम ‘एच-6 के बम बे’ का निर्माण किया ?

  • (A) उत्तर कोरिया
  • (B) दक्षिण कोरिया
  • (C) रूस
  • (D) चीन
Answer: A

 

7. अमेरिका के निम्न में से किस देश के साथ सिमा विवाद हाल के दिनों में चर्चा में आ रहा है ?

  • (A) कनाडा
  • (B) मेक्सिको
  • (C) वेनेजुएला
  • (D) क्यूबा
Answer: B

 

8. विश्व बैंक के अध्यक्ष जिन्होंने हाल ही में अपने पद से इस्तीफा देने की घोषणा की है ?

  • (A) जिम यंग किंग
  • (B) क्रिस्टेलिना जार्जिव
  • (C) एर्ना सोलवर्ग
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

9. भारतीय रिजर्व बैंक ने भुगतानों के डिजिटलीकरण को प्रोत्साहित करने के लिए एक उच्च-स्तरीय समिति का गठन किया है, इस समिति का अध्यक्ष है ?

  • (A) एचआर खान
  • (B) नंदन नीलेकणी
  • (C) विमल जलान
  • (D) श्रीमती अरुणा शर्मा
Answer: B

 

10. हाल के दिनों में चर्चा में रहे यलो वेस्ट आंदोलन का संबंध निम्न में से किस देश से है ?

  • (A) फ़्रांस
  • (B) यूनाइटेड अरब अमीरात
  • (C) कतर
  • (D) तुर्की
Answer: A
Book Name:
Speedy CA 2019 by myNotesAdda
Quality:
Excellent
Format:
PDF
Size:
30 MB
Pages:
129 Pages
Language:
Hindi || हिन्दी




Download PDF

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAGS:- October current affairs 2019 pdf bankers adda, Current affairs january 2019 bankers adda, Monthly current affairs pdf 2019, Current affairs 2019 pdf download, Monthly current affairs 2019 pdf download, Current affairs 2019 questions and answers, Adda247 current affairs october 2019 pdf,Current affairs 2019 quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *