fbpx

Computer In Hindi

0

Computer In Hindi

Today, we are sharing a Computer In Hindi. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Computer are very important for any competitive exam and this Computer In Hindi is very useful for it. This Computer FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Computer in Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your  mark in any competitive exam

 

RELATED POST

  1. Computer Ka Full Form Kya Hai
  2. MCQ of Computer in Hindi
  3. Introduction Of Computer In Hindi
  4. Computer GK PDF
  5. Computer Basic In Hindi
  6. CCC Online Test In Hindi
  7. Basic Computer Knowledge In Hindi
  8. CCC question paper with answer
  9. Computer Objective Question In Hindi
  10. Computer book in hindi pdf free download

 

Questions and Answers

1. प्रथम बिजली से चलने वाले कम्प्यूटर का क्या नाम था।
a) मार्क – I
b) पायनियर – I
c) एप्पल – I
d) इंटेल – I

Answer:(A)

2. मार्क – I के निर्माता का क्या नाम है।
a) होवार्ड ऐकेन
b) होवार्ड एंड
c) जेम्स वाट
d) जेम्स जेटकिन

Answer:(A)

 

3. मार्क- I आकर मे कितना लंबा था।
a) 15 मीटर
b) 35 मीटर
c) 25 मीटर
d) 45 मीटर

Answer:(A)

 

4. मार्क- I नामक कम्प्यूटर दरअसल क्या था।
a) रोबोट
b) इंजिन
c) आटोमैटिक सिक्वेंस कंट्रोल्ड कैलकुलेटर
d) डिजिटल डायरी

Answer:(C)

 

5. प्रारंभिक दिनो मे कम्प्यूटर मे ट्रांजिस्टर की जगह क्या इस्तेमाल होता था।
a) वैक्यूम ट्यूब
b) आई. सी.
c) ट्यूब
d) मरकरी

Answer:(A)

 

6. कालांतर मे वैक्यूम ट्यूब की जगह किसने ली।
a) वैक्यूम ट्यूब
b) आई. सी.
c) ट्रांजिस्टर
d) रिसीवर

Answer:(C)

 

7. ट्रांजिस्टर लगे हुये कम्प्यूटर किस पीढी के है।
a) पहली
b) दूसरी
c) तीसरी
d) चौथी

Answer:(b)

 

8. इंटिग्रेटिड सर्किट वाले कम्प्यूटर किस पीढी के है।
a) पहली
b) दूसरी
c) तीसरी
d) चौथी

Answer:(C)

 

9. माइक्रो प्रोसेसर वाले कम्प्यूटर किस पीढी के है।
a) पहली
b) दूसरी
c) तीसरी
d) चौथी

Answer:(d)

10. कृत्रिम बुद्धि वाले कम्प्यूटर किस पीढी के है।
a) पहली
b) दूसरी
c) तीसरी
d) इनमे से कोई नही

Answer:(d)

 

Topic name:-Computer in Hindi

Number of Pages:- 10
Click here to download:-Computer in Hindi

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x