Articles in English (A, An, The): Rules and Examples

0

Articles in English (A, An, The): Rules and Examples

Hello Students,

Today we are sharing an important pdfi in hindi Articles in English (A, An, The): Rules and Examples Articles are usually placed before a noun to indicate its gender or number. Articles can also be used as adjectives to modify a noun. The articles are included in parts of speech. In this article, we will discuss the two most common types of articles in English: definite and indefinite.आज की हमारी यह पोस्ट English बिषय से सन्बन्धित है , इस पोस्ट में हम आपको सामान्य विज्ञान English बिषय से संबंधित सभी प्रकार की PDF को Download करने की LInk उपलब्ध कराऐंगे ! जिन पर क्लिक करके आप इनको Download कर पाएँगे ! जो कि आपको आने बाले सभी प्रकार के Competitive Exams में काम आयेंगी ! अभी हमारे पास English बिषय से सन्बन्धित जितनी PDF हैं वो इस पोस्ट मे हम आपको उपलब्ध करा रहे है ! और आगे जितनी भी English बिषय से सन्बन्धित PDF हमारे पास आयेंगी उनकी लिन्क भी इसी पोस्ट में Add की जायेगी , सो आप सभी से Request है कि आप इस पोस्ट को अपने Browser के BOOKMARK में Save कर लीजिये , और Check करते रहियेगा !

Articles in English (A, An, The): Rules and Examples   के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर बहुत ही जल्द आयेंगी , तो आप इस बेबसाइट को Regularlly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !

Articles in English (A, An, The): Rules and Examples   के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर उपलब्ध हैं, तो आप इस बेबसाइट को Regularlly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !

  Content About English Grammar In Hindi PDF

  • What Is Grammar? (व्याकरण क्या है)
  • Sentence (वाक्य)
  • Parts of Speech
  • Noun (संज्ञा)
  • Pronoun (सर्वनाम)
  • Verb
  • Adjective
  • Tense
  • Active Passive Voice
  • Narration
  • Determiners
  • Degree Of Comparison
  • Transformation
  • Glossary Of English Terms
  • 100 Commonest English Words
  • Punctuation
  • Articles
  • Framing Questions

 

      Topic Related Posts

 

Articles in English (A, An, The)

Articles Questions and Answers
1. I go to Madurai by —– Vaigai Express
A. a
B. an
C. some
D. the

Answer:D

2. He hopes to join —– university soon
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:A
3. Let us go to a restaurant and have —– coffee
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:A
4. It is —— absurd story
A. an
B. a
C. no article
D. the

Answer:A
5. I want to eat —– apple
A. no article
B. a
C. an
D. the

Answer:C
6. New York is —– large city
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:A
7. Are you attending —– reception today
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:C

8. —– Oranges are grown in Nagpur
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:D
9. She wants to become —– engineer
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:B

Articles in English (A, An, The)

10. —– lion is a ferocious animal
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:C

11. The thief was sent to —– prison
A. a
B. an
C. no article
D. the

Answer:D

12. —– meat you cooked tasted good
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:C
13. Our city will have —– university soon
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:A
14. —– elephant is a vegetarian
A. an
B. a
C. no article
D. the

Answer:D
15. This is —– car I bought yesterday
A. no article
B. a
C. an
D. the

Answer:D
16. —– Pandiyan Express is very popular
A. a
B. an
C. no article
D. the

Answer:D
17. India will become —– super power shortly
A. a
B. an
C. the
D. some

Answer:A

Articles in English (A, An, The)

18. Ram was —– best student in the class
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:C
19. Please give me —– useful gift
A. an
B. a
C. no article
D. the

Answer:B

20. —– apples I bought are sour
A. no article
B. a
C. an
D. the

Answer:D

21. —– unit means a measurement
A. a
B. an
C. no article
D. the

Answer:D

22. He is —– honest official.
A. a
B. an
C. the
D. no article
Hide Answer

Answer:A
23. Taj mahal is built of —– marble
A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer:D
24. He is —– European
A. an
B. a
C. no article
D. the

Answer:B

Articles in English (A, An, The)

 

25. Let us play —– chess
A. no article
B. a
C. an
D. the

Answer:A

Can you speak ____ Spanish?

(A) a

(B) an

(C) the

(D) no article

View Answer
Ans: D

Question: 2

She wants to become ___ engineer.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) no article

Ans: B

Question: 3

I saw ____ one eyed person.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) no article

Ans: A

Question: 4

My sister will come in ___day or two.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) no article

Ans: A

Most Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

Question: 5

You speak ___ truth always.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) no article

Ans: C

Articles in English (A, An, The)

Question: 6

Spring is _____ best season of _____ year.

(A) the/the

(B) a/a

(C) the/a

(D) a/-

Ans: A

the/the

Question: 7

We had _____ very nice meal. _____ vegetable were especially good.

(A) the/the

(B) a/the

(C) a/-

(D) -/the

Ans: B

a/the

Question: 8

_____ idea of helping _____ man was unpleasant in itself.

(A) the/a

(B) a/a

(C) the/the

(D) -/the

View Answer
Ans: C

the/the

Question: 9

All _____ books on _____ top of the shelf belong to me.

(A) the/the

(B) -/the

(C) the /-

(D) -/aAns: A

the/the

Articles in English (A, An, The)

Question: 10

The game has come to _____ end.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) no article

View Answer
Ans: B

an

Download PDF

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- articles a, an, the rules with examples pdf,use of articles with examples,articles in english pdf,definite and indefinite articles examples

Leave A Reply

Your email address will not be published.