Arihant Reasoning Book PDF in English Download

0

Arihant Reasoning Book PDF in English Download

 

 

HELLO FRIENDS,

Today we are sharing important notes pdf Arihant Reasoning Book PDF in English Download  – SSC NOTES like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Arihant Reasoning Book PDF in English Downloads very important for any competitive exam and this STATIC GK PDF in Hindi for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Arihant Reasoning Book PDF in English Download

 

 Arihant Reasoning Book PDF in English Download for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like math, Geography, History, Polity, etc, and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

Reasoning related Topics

 

 

Reasoning Important Topics

  • गणितीय संक्रियाएं/ Mathematical Operations
  • असमानता/Inequality
  • मशीन इनपुट/ Machine Input
  • कथन और पूर्वधारणा/ Statement and Assumption
  • कारण एवं परिणाम/ Cause and Effect
  • न्याय निगमन/ Incorporation of Justice
  • कथन और कार्यवाहीयाँ/ Statements and Actions
  • कथन और तर्क/ Statement and Argument
  • Blood Relation Questions in Hindi
  • कर्म/ Karma
  • Coding Decoding in Hindi
  • Direction Reasoning
  • आंकड़ों का पर्याप्तता / Adequacy of Data
  • निर्णय क्षमता/ Decision Making
  • व्यवस्थितिकरण/ Systematization
  • पहेली परीक्षण/ Puzzle Test
  • शब्दों का तार्किक क्रम एवं व्यवस्थितिकरण/ Logical order and Arrangement of Words

Arihant Reasoning Book Question and answer

 

Number Series – Logical Reasoning Questions

Q1. Look at this series: 12, 11, 13, 12, 14, 13, … What number should come next?
A. 10
B. 16
C. 13
D. 15
Answer: Option D. This is an alternating number of subtraction series. First, 1 is subtracted, then 2 is added.

Q2. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?
A. 22
B. 26
C. 23
D. 20
Answer: Option A. This is an alternating number of subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and so on.

Q3. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?
A. 7
B. 12
C. 10
D. 13
Answer: Option C. Its an alternating addition and subtraction series. 3 is added in the first pattern, and then 2 is subtracted.

Q4. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?
A. (1/3)
B. (1/8)
C. (2/8)
D. (1/16)
Answer: Option B. It’s a division series. Every number is half of the previous number. The number is divided by 2 successively to get the next result. 4/2 = 2. 2/2 = 1. 1/2 = ½. (1/2)/2 = ¼. (1/4)/2 = 1/8 and so on.

Q5. Look at this series: 80, 10, 70, 15, 60, … What number should come next?
A. 20
B. 25
C. 30
D. 50
Answer: Option A. This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the next.

Logical Reasoning Questions on Verbal Classification

Q6. Which word does NOT belong with the others?
A. index
B. glossary
C. chapter
D. book
Answer: D. Book. Rest are all parts of a book.

Q7. Which word is the odd man out?
A. trivial
B. unimportant
C. important
D. insignificant
Answer: C. Important. Remaining are synonyms of each other.

Q8. Which word does NOT belong with the others?
A. wing
B. fin
C. beak
D. rudder
Answer: C. Beak. Rest are parts of an aero plane.

Q9. Which word is the odd man out?
A. hate
B. fondness
C. liking
D. attachment
Answer: A. hate. Rest are positive emotions.

Q10. Pick the odd man out?
A. just
B. fair
C. equitable
D. biased
Answer: D. Biased. The others signify honesty.

Logical Reasoning Questions on Analogies

Q11. CUP : LIP :: BIRD : ?
A. GRASS
B. FOREST
C. BEAK
D. BUSH
Answer: C. BEAK. You drink out of a cup with your lips. Similarly, birds bite grass with their beaks.

Q12. Paw : Cat :: Hoof : ?
A. Lamb
B. Horse
C. Elephant
D. Tiger
Answer: B. Horse. Cat’s feet are called paws and horse’s are called hoofs.

Q13. Safe : Secure :: Protect :
A. Lock
B. Guard
C. Sure
D. Conserve
Answer: B. Guard

Q14. Melt : Liquid :: Freeze :
A. Ice
B. Solid
C. Condense
D. Push
Answer: B. Solid

Q15. Parts : Strap :: Wolf :
A. Flow
B. Animal
C. Wood
D. Fox
Answer: Flow

Logical Reasoning Questions on Matching Definitions

Q16. An Informal Gathering occurs when a group of people get together in a casual, relaxed manner. Which situation below is the best example of an Informal Gathering?

A. A debating club meets on the first Sunday morning of every month.
B. After finding out about his salary raise, Jay and a few colleagues go out for a quick dinner after work.
C. Meena sends out 10 invitations for a bachelorette party she is giving for her elder sister.
D. Whenever she eats at a Chinese restaurant, Roop seems to run into Dibya.
Answer: B.

Q17. A Tiebreaker is an additional contest carried out to establish a winner among tied contestants. Choose one situation from the options below that best represents a Tiebreaker.

A. At halftime, the score is tied at 2-2 in a football match.
B. Serena and Maria have each secured 1 set in the game.
C. The umpire tosses a coin to decide which team will have bat first.
D. RCB and KKR each finished at 140 all out.
Answer: D

Q18. The Sharks and the Bears each finished with 34 points, and they are now battling it out in a five-minute overtime.

A. When he is offered a better paying position, Jacob leaves the restaurant he manages to manage a new restaurant on the other side of town.
B. Catherine is spending her junior year of college studying abroad in France.
C. Malcolm is readjusting to civilian life after two years of overseas military service.
D. After several miserable months, Sharon decides that she can no longer share an apartment with her roommate Hilary.
Answer: C

Q19. Reentry occurs when a person leaves his or her social system for a period of time and then returns. Which situation below best describes Reentry?

A. When he is offered a better paying position, Javed leaves the hotel he manages to manage another one in a neighboring city.
B. Charan is spending her final year of college studying abroad in China.
C. Manan is readjusting to civilian life after 2 years of overseas merchant navy service.
D. After 5 miserable months, Sneha decides that she can no longer share her room with roommate Hital.
Answer: C

Q20. Posthumous Award occurs when an award is given to someone, after their death. Choose one situation below as the best example of Posthumous Award.

A. Late yesteryear actress Sridevi was awarded with a Lifetime Achievement Award posthumously in Filmfare 2019.
B. Chitra never thought she’d live to receive a third booker prize for her novel.
C. Emanuel has been honored with a prestigious literary award for his writing career and his daughter accepted the award on behalf of her deceased father.
D. Meenal’s publisher canceled her book contract after she failed to deliver the manuscript on time.
Answer: A and C

Logical Reasoning Questions on Verbal Reasoning

Q21. The ‘A’ state government has chalked out a plan for the underdeveloped ‘B’ district where 66% of the funds will be placed in the hands of a committee of local representatives.
Courses of action:

I. The ‘A’ state government should decide guidelines and norms for the functioning of the committee.
II. Other state government may follow similar plan if directed by the Central government.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: A

Q22. The car dealer found that there was a tremendous response for the new XYZ’s car booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements. Courses of action:
I. People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car XYZ’s booking and be ready to spend several hours.
II. Arrangement should be made for more booking desks and increase business hours to serve more people in less time.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: B

Q23. The ‘M’ state government has decided hence forth to award the road construction contracts through open tenders only. Courses of action:
I. The ‘M’ state will not be able to get the work done swiftly as it will have to go through tender and other procedures.
II. Hence forth the quality of roads constructed may be far better.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: D

Q24. Alert villagers nabbed a group of bandits armed with murderous weapons. Courses of action:
I. The villagers should be provided sophisticated weapons.
II. The villagers should be rewarded for their courage and unity.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: B

Q25. 10 coaches of a passenger train have got derailed and have blocked the railway track from both ends. Courses of action:
I. The railway authorities should immediately send men and equipment and clear the spot
II. All the trains running in both directions should be diverted immediately via other routes.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: E

Logical Reasoning Questions on Logical 

Q26. If a legislature decides to fund agricultural subsidy programs, national radio, and a small business loan program, what 2 other programs can they fund?

A. harbor improvements and school music program
B. harbor improvements and international airport
C. hurricane preparedness and international airport
D. hurricane preparedness and school music program
E. harbor improvements and hurricane preparedness
Answer: B

DOWNLOAD PDF 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objections to this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

tags:- arihant reasoning book pdf google drive,arihant reasoning book pdf free,arihant reasoning book r k jha pdf free download,arihant reasoning book pdf 2022,arihant reasoning book pdf free download in hindi,arihant reasoning book pdf drive,arihant verbal and non-verbal reasoning book pdf free download,arihant reasoning book new edition

Leave A Reply

Your email address will not be published.