fbpx

Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi (भारतीय अर्थव्यवस्था) PDF

0

 Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi (भारतीय अर्थव्यवस्था) PDF

Today, we are sharing Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi (भारतीय अर्थव्यवस्था) PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi PDF is very important for any competitive exam and this Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi (भारतीय अर्थव्यवस्था) PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Topics Include In Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi (भारतीय अर्थव्यवस्था) PDF

 

1. भारतीय अर्थव्यवस्था के उदारीकरण का अग्रदूत किसको कहा जाता है ?

पी. चिदम्बरम

अमर्त्य सेन

डॉ. मनमोहन सिंह

इनमें से कोई नहीं

Correct Answer :ड़ॉ. मनमोहन सिंह

2. बंद अर्थव्यवस्था से आप क्या समझते हैं ?

 

आयात बंद

निर्यात बंद

नियंत्रित पूँजी

आयात-निर्यात बंद

Correct Answer :आयात-निर्यात बन्द

3. भारत में अधिकतर बेरोजगारी है ?

 चक्रीय

संरचनात्मक

तकनीकी

घर्षणात्मक

Correct Answer :संरचनात्मक

4. निम्नलिखित में से भारत के किस राज्य में कोयले की मात्रा सबसे अधिक है ?

महाराष्ट्र

उड़ीसा

गुजरात

राजस्थान

Correct Answer :उड़ीसा

5. कौन सा राज्य काजू का सबसे बड़ा उत्पादक है ?

असम

आन्ध्र प्रदेश

गोआ

केरल

Correct Answer :केरल

6. भारत में कौन सा राज्य काली मिर्च का सबसे बड़ा उत्पादक है ?

तमिलनाडु

आन्ध्र प्रदेश

केरल

मेघालय

Correct Answer :केरल

7. भारत में बड़ी इलायची का अधिकतम उत्पादन किस राज्य में होता है ?

सिक्किम

मेघालय

असम

अरुणाचल प्रदेश

Correct Answer :सिक्किम

8. भारत में उपभोक्ता संरक्षण अधिनियम की घोषणा कब हुई ?

1987

1988

1986

 1980

Correct Answer :1986

9. मानवाधिकार आयोग की स्थापना कब हुई ?

 1993

1994

1995

 2005

Show Answer

Correct Answer :1993

10. बिहार में सेवा का अधिकार किस वर्ष लागु किया हुआ ?

 2011

 2012

 1980

 1999

Correct Answer :2011

11. व्यवसायिक बैंक का राष्ट्रियकरण कब किया गया ?

1975 में

 1966 में

 1969 में

 1980 में

Correct Answer :1969 में

 

12. राष्ट्रिय विकास परिषद का अध्यक्ष कौन होता है ?

 प्रधानमंत्री

राष्ट्रपति

राज्यपाल

 उपराष्ट्रपति

Correct Answer :प्रधानमन्त्री

13. निम्नलिखित में प्राथमिक क्षेत्र किसे कहा जाता है ?

 कृषि क्षेत्र को

 सेवा क्षेत्र को

 औद्योगिक क्षेत्र को

 इनमें से कोई नहीं

Correct Answer :कृषि क्षेत्र को

14. जनसंख्या वृद्धि से आर्थिक विकास की गति ?

 सामान्य रहती है

 तीव्र हो जाती है

 मंद हो जाती है

 कुछ भी नहीं होता है

Correct Answer :मन्द हो जाती है

15. GDP पर कैपिटा के आधार पर सबसे पहले स्थान पर कौन सा देश है ?

 लक्जमबर्ग

 संयुक्त राज्य अमेरिका

 क़तर

अन्य

Correct Answer :कतर

16.  GDP के आधार पर भारत का स्थान है ?

 5

 3

 7

 13

Correct Answer :7

17. भारत का कितना % आबादी कृषि उद्योग पर निर्भर हैं ?

60%

 70%

 58.9%

 अन्य

Correct Answer :58.9%

18.  ppp (Purchasing Power Parity) के आधार पर भारत का स्थान है ?

 4

 9

7

3

Correct Answer :3 

 




Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi (भारतीय अर्थव्यवस्था) PDF Related Posts

  1. Indian Constitution PDF
  2. General Knowledge Jharkhand Free Download
  3. Short Tricks GK for SSC
  4. List of Indian Government Schemes
  5. STATIC GENERAL KNOWLEDGE PDF
  6. 9000 GK Questions
  7. {**PDF*} 1500+ One Liner General Knowledge in Hindi PDF Questions
  8. Fighter Planes of India
  9. विश्व व भारत की रैंक
  10. General Knowledge Questions




Topic name:-  Indian Economy GK Question Answer Quiz in Hindi (भारतीय अर्थव्यवस्था) PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-  One liner general knowledge questions answers pdf in Hindi, One liner general knowledge questions answers pdf in English, One line gk question and answer in English, One liner gk book, One liner gs in Hindi pdf, Arihant one-liner general knowledge, Modern history one liner pdf in Hindi, Most important general knowledge questions in Hindi pdf

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
error: Content is protected !!