fbpx

List Of Indian High Courts Free PDF Download

0

 List Of Indian High Courts Free PDF Download

SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, etc. Exams are starting after a few months. In those exams, a lot of questions are coming from the  List Of Indian High Courts Free PDF Download, so  List Of Indian High Courts Free PDF Download is important in all exams. In Our Mynotesadda Website providing you an Important PDF of  List Of Indian High Courts Free PDF Download which is helpful for students who preparing for all such competitive exams. Common questions are placed in  List Of Indian High Courts Free PDF Download which has been put together in most examinations, you can download this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of  List Of Indian High Courts Free PDF Download is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

MyNotesAdda.com will update many more new pdfs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

List Of Indian High Courts Free PDF Download

List of High Courts in India
YearNameTerritorial JurisdictionBench
1862BombayMaharashtra

Dadra & Nagar Haveli

Goa

Daman Diu

1862KolkataWest Bengal

Andaman & Nicobar islands

Kolkata (Bench of Port Blair)
1862MadrasTamil Nadu

Pondicherry

Chennai
1866AllahabadUttar PradeshAllahabad (Bench at Lucknow)
1884KarnatakaKarnatakaBangalore
1916PatnaBiharPatna
1928Jammu & KashmirJammu & KashmirSrinagar
1948GuwahatiAssam

Nagaland

Mizoram

Arunachal Pradesh

Guwahati
1949OdishaOdishaCuttack
1949RajasthanRajasthanJodhpur
1956Madhya PradeshMadhya PradeshJabalpur (Bench-Gwalior and Indore)
1958KeralaKerala & LakshadweepErnakulam
1960GujaratGujaratAhmedabad
1966DelhiDelhiDelhi
1971Himachal PradeshShimlaShimla
1975Punjab & HaryanaPunjab, Haryana and ChandigarhChandigarh
1975SikkimSikkimGangtok
2000ChattisgarhChattisgarhBilaspur
2000UttarakhandUttarakhandNainital
2000JharkhandJharkhandRanchi
2013TripuraTripuraAgartala
2013ManipurManipurImphal
2013MeghalayaMeghalayaShillong
2019TelanganaTelanganaHyderabad
2019Andhra PradeshAndhra PradeshAmravati


 List Of Indian High Courts Free PDF Download RELATED  TOPICS

    1. Free Online Test GK Questions in hindi with answers
    2. Union BRailway GK questions in hindi pdfudget 2019
    3. Lucent Objective GK PDF
    4. GK In Hindi Download
    5. Environment PDF
    6. General Knowledge Book PDF 
    7. Sports General Knowledge Notes in Hindi
    8. Railways GK Set-1
    9. General science questions in hindi PDF
    10. Railway GK questions in hindi pdf

 


Type Of Questions Comes in the Exams

1. Who was the first President of the Indian National Congress?

 

A. Womesh Chunder Bonnerjee

 

B. Bal Gangadhar Tilak

 

C. Allan Octavian Hume

 

D. Dadabhai Naoroji

 

Answer: A

 

2. The Mughal empire was founded by –

 

A. Babur

 

B. Humnayun

 

C. Akbar

 

D. Shah Jahan

 

Answer: A

 

3. The oldest oil field in Asia is located in –

 

A. Gujarat

 

B. Assam

 

C. Arunachal Pradesh

 

D. Nagaland

 

Answer: B

 

4. Which of the following is false?

 

Sound waves are ____________ waves.

 

A. Pressure

 

B. Longitudinal

 

C. Electromagnetic

 

D. Mechanical

 

Answer: C

 

5. Which of the following coloured light has the lowest frequency?

 

A. Green

 

B. Blue

 

C. Red

 

D. Violet

 

Answer: C

 

6. The only non-metal which is liquid at room temperature is –

 

A. Mercury

 

B. Bromine

 

C. Chlorine

 

D. Gallium

 

Answer: B

 

 

7. Choose the one which is different or odd from the following.

 

A. Aluminum

 

B. Iron

 

C. Copper

 

D. Brass

 

Answer: D

 

8. In 1981, ISRO launched India’s first geostationary satellite called –

 

A. Aryabhata

 

B. APPLE

 

C. Bhaskara II

 

D. INSAT lB

 

Answer: B

 

9. Which of the following was the first antibiotic discovered by Alexander Fleming in 1928?

 

A. Penicillin

 

B. Prontosil

 

C. Streptomycin

 

D. Tetracycline

 

Answer: A

 

10. Which of the following Acts under the Indian Constitution is described by Article 21A?

 

A. Right to Education

 

B. Right to Information

 

C. Representation of the People

 

D. Right to Freedom of Religion

 

Answer: A

 

11. ‘Which of the following monuments built by Muhammad Quli Qutb shah is said to be built to commemorate the eradication of plague?

 

A. Alai Minar

 

B. Charminar

 

C. Fateh Burj

 

D. Qutub Minar

 

Answer: B


DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
error: Content is protected !!