fbpx

Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF

0
 
Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF 

Today, we are sharing a Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF . This is Paramount Maths very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF  is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

Topics Include In   Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF 

    1. Average
    2. Problem Based on age
    3. Profit and loss
    4. Compound interest
    5. Simple interest
    6. Time and distance
    7. Geometry
    8. Trigonometry
    9. Elementary algebra


  Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF   Related Posts

  1. RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF
  2.   Maths Tricks For Fast Calculation PDF Free Download In Hindi
  3. Rakesh Yadav Class Notes PDF In Hindi
  4. RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF Free Download
  5. आर एस अग्रवाल पीडीऍफ़ डाउनलोड
  6. Maths pervious year Question Paper
  7. Profit and loss questions for Competative Exams
  8. Average questions in maths for SSC CGL
  9. Advanced math for ssc pdf 
  10. Time and distance problems with solutions pdf in hindi








 

 

Topic name:-  Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF

Number of Pages:- 277



Click here to download:- Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE


Paramount Quantitative Maths Volume -II Free PDF MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

 

1. एक पुस्तक का क्रयमूल्य ₹110 तथा विक्रयमूल्य ₹123.20 है। इसे बेचने पर पुस्तक विक्रेता को कितने प्रतिशत लाभ होगा ?

  • (A) 11%
  • (B) 12%
  • (C) 13%
  • (D) 14%

 

Answer:(B)

2. एक कुर्सी को ₹873 में बेचने से व्रिकेता को 10% हानि होती है, कुर्सी का क्रय-मूल्य कितना है ?

  • (A) ₹970
  • (B) ₹900
  • (C) ₹950
  • (D) ₹980

 

Answer:(A)

3. यदि किसी वस्तु को 5% हानि की अपेक्षा 10% लाभ पर बेचा जाता तो विक्रेता को ₹75 अधिक मिलते। वस्तु का क्रयमूल्य कितना है ?

  • (A) ₹550
  • (B) ₹500
  • (C) ₹530
  • (D) ₹520

 

Answer:(B)

4. रमेश ने एक गाय ₹8580 में बेचकर 4% लाभ कमाया, उसने यह गाय कितने रूपये में खरीदी ?

  • (A) ₹8270
  • (B) ₹8250
  • (C) ₹8650
  • (D) ₹9250

 

Answer:(B)

5. एक फल विक्रेता ने ₹15 के 6 की दर से केले खरीद कर ₹12 के 4 की दर से बेच दिए, उसका लाभ अथवा हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये।

  • (A) 17%
  • (B) 19%
  • (C) 20%
  • (D) 22%
Answer:(C)

 

 

6. 420 का 36% – 350 का 56% = ? – 94

  • (A) 48.2
  • (B) 49.2
  • (C) 138.8
  • (D) 158.8
Answer:(B)

 

7. 130 का ? % = 11.7

  • (A) 9
  • (B) 0.9
  • (C) 0.09
  • (D) 90

 

Answer:(A)

8. आधे घण्टे का 1 मिनट 10 सैकण्ड कौन सा प्रतिशत है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 3.89%
  • (C) 3.5%
  • (D) 4%

 

Answer:(B)

9. 6.8 किग्रा का कितने प्रतिशत 17 ग्राम है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 25%
  • (C) 0.25
  • (D) 0.025
  •  
    Answer:(C)

10. 50 तक की सभी सम प्राकृत संख्याओं का औसत कितना है ?

  • (A) 23
  • (B) 26
  • (C) 28
  • (D) 32

Answer:(B)
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-Quantitative aptitude tricks,Quantitative aptitude in hindi,Quantitative aptitude topics,Quantitative aptitude and reasoning,Quantitative aptitude syllabus,Quantitative aptitude formulas,Quantitative aptitude questions and answers with explanation pdf,Quantitative aptitude test online math book in hindi pdf, Math notes in Hindi pdf free download, Competition maths tricks in Hindi free download in pdf, Study iq maths in Hindi pdf, The institute math notes pdf in Hindi, Free pdf notes download, Maths notes for competitive exams pdf, Math class notes pdf

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
error: Content is protected !!