fbpx

  Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams

    Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams

 

Today, we are sharing a Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.   Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes are very important for any competitive exam and this  Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

    Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams Related Posts

  1. Indian Constitution PDF
  2. General Knowledge Jharkhand Free Download
  3. Short Tricks GK for SSC
  4. List of Indian Government Schemes
  5. STATIC GENERAL KNOWLEDGE PDF
  6. 9000 GK Questions
  7. {**PDF*} 1500+ One Liner General Knowledge in Hindi PDF Questions
  8. Fighter Planes of India
  9. विश्व व भारत की रैंक
  10. General Knowledge Questions


   Topics Include In Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams Quiz

 

 

Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. Which of the following is the actual definition of states in the Indian Constitution?

A.  Government and Parliament of India and the Government and the Legislature of each of the States and all local or other authorities within the territory of India or under the control of the Government of India.

B.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities

C.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities within the territory of India.

D.  Parliament of India, state assembly and president of India

 

Ans: A

 

2. Which article of Indian constitution defines the “State”?

 

A.  Article 9

 

B.  Article 10

 

C.  Article 11

 

D.  Article 12

 

Ans: D

 

3. Which of the following organisation does not come under the definition of: States”?

 

A.   IDBI

 

B.  CSIR

 

C.  NCRET

 

D.  ONGC

 

Ans: C

 

4. Article 2 and 3 deals with the……..:

 

A.  Fundamental duties

 

B.  Name of the country

 

C.  Establishment of new states

 

D.  Citizenship

 

Ans: C

 

5. When state reorganisation committee was appointed?

 

A.  1952

 

B.  1955

 

C.  1958

 

D.  1953

 

Ans: D

 

GK Quiz on the House of Representatives (Parliament)

 

6. Which sector is mainly served by the Co-operative Societies in India?

 

A.  Corporate Houses

 

B.  Pharmaceutical

 

C.  Electricity

 

D.  Farming

 

Ans: D

 

7. Verghese Kurien is related to:

 

A.  Green revolution

 

B.  White revolution

 

C.  Blue revolution

 

D.  Yellow reolution

 

Ans: B

 

8. National Milk Day is observed on:

 

A.  25 Nov.

 

B.  2 Dec.

 

C.  26 Nov.

 

D.  24 Oct.

 

Ans: C

 

9. Which of the following is not a Co-operative Federation in India?

 

A.  NAFED

 

B.  IFFCO

 

C.  MOTHER DIARY

 

D.  KRIBHCO

 

Ans: C

 

10. Who written the Book “I too had a dream”:

 

A.  Verghese Kurien

 

B.   M.S. Swaminathan

 

C.  A.P.J.Abdul Kalam

 

D.  Arun Jaitely

 

Ans: A

 

1. What is the minimum age to become a member of Lok Sabha?

 

A.  30 years

 

B.  18 years

 

C.  25 years

 

D.  35 years

 

Ans: C

 

2. What is the strength of total elected members of 14th Lok Sabha?

 

A.  545

 

B.  543

 

C.  552

 

D.  550

 

Ans: B

 

3. What is the maximum strength of the Lok Sabha envisaged by the Constitution?

 

A.  545 members

 

B.  550 members

 

C.  552 members

 

D.  535

 

Ans: C

 

4. How many members are elected in the Lok Sabha from the Union Territories (according to Constitutional provision)

 

A.  20

 

B.  22

 

C.  30

 

D.  35

 

Ans: A

 

5. During the proclamation of emergency is in operation the term of Lok Sabha may be extended at a time for a period not exceeding:

 

A.  2.5 years

 

B.  1 year

 

C.  1.5 years

 

D.  Depend on the discretion of the President

 

 

Ans: B

GK Quiz on High courts & Lokpal and Lokayuktas

 

6.Which feature of Indian Constitution is not taken from American Constitution?

 

A.  Preamble

 

B.  Single citizenship

 

C.  Judicial Review

 

D.  Fundamental Rights

 

Ans: B

 

7. Procedure for the amendment of the Constitution is taken form:

 

A.  USA

 

B.  Russia

 

C.  South Africa

 

D.  Canada

 

Ans: C

 

8.The concept of Federal System in Indian Constitution is taken from:

 

A.  Ireland

 

B.  Australia

 

C.  Germany

 

D.  Canada

 

Ans: D

 

9.From which country the concept Fundamental Duties in Indian Constitution is taken?

 

A.  USA

 

B.  Russia

 

C.  South Africa

 

D.  Canada

 

Ans: B

 

10.Emergency provisions in Indian Constitution is taken from:

 

A.  Australia

 

B.  Japan

 

C.  Canada

 

D.  Germany

 

 

Ans: D




 

Topic name:-    Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams

Number of Pages:- 46

Click here to download:- Bhartiya Rajvyavastha Part-I Hindi Notes For UPSC Exams

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-Indian polity questions and answers pdf download in Hindi, polity previous year questions pdf, indian polity objective questions and answers in hindi pdf, 1000 plus questions on Indian polity pdf, Indian polity chapter-wise MCQ pdf, Indian polity previous year questions upsc prelims pdf, Indian constitution important questions pdf, Indian polity previous year questions upsc pdf

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

error: Content is protected !!