fbpx

Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi

Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi

 

Today, we are sharing an Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marking any competitive exam.


Some Important Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi

  1. Article No.  1:- Name and territory of the Union
  2.  Article No.  3:- Formation of new states and alteration of areas, boundaries or names of existing states
  3. Article No. 13:- Laws inconsistent with or in derogation of the Fundamental Rights
  4. Article No. 14:- Equality before the law
  5. Article No. 16:- Equality of opportunity in matters of public employment
  6. Article No. 17:- Abolition of untouchability
  7. Article No. 19:- Protection of certain rights regarding freedom of speech, etc.
  8. Article No. 21:- Protection of life and personal liberty
  9. Article No. 21A:- Right to elementary education
  10. Article No. 25:- Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion
  11. Article No. 30:- Right of minorities to establish and administer educational institutions
  12. Article No. 31C:- Saving of laws giving effect to certain Directive Principles
  13. Article No. 32:- Remedies for enforcement of Fundamental Rights including writs
  14. Article No. 38:- State to secure a social order for the promotion of the welfare of the people
  15. Article No.40:- Organisation of village panchayats
  16. Article No. 44:- Uniform Civil Code for the citizens
  17. Article No. 45:- Provision for early childhood care and education to children below the age of 6 years.
  18. Article No. 46:- Promotion of educational and economic interests of scheduled castes, scheduled tribes, and other weaker sections
  19. Article No. 50:- Separation of judiciary from the executive
  20. Article No. 51:- Promotion of international peace and security
  21. Article No. 51A:- Fundamental Duties
  22. Article No. 72:- Powers of President to grant pardons, suspend, remit or commute sentences in certain cases
  23. Article No. 74:- Council of Ministers to aid and advise the President
  24. Article No. 76:- Attorney-General of India
  25. Article No. 78:- Duties of the prime minister as respects the furnishing of information to the President, etc.
  26. Article No. 110:- Definition of Money Bills
  27. Article No. 112:- Annual Financial Statement (Budget)
  28. Article No. 123:- Power of President to promulgate ordinances during recess of Parliament
  29. Article No. 143:- Power of President to consult Supreme Court
  30. Article No. 148:- Comptroller and Auditor-General of India
  31. Article No. 149:- Duties and powers of the Comptroller and Auditor-General of India
  32. Article No. 155:- Appointment of the Governor
  33. Article No. 161:- Power of Governor to grant pardons, etc., and to suspend, remit or commute sentences in certain cases
  34. Article No. 163:- Council of Ministers to aid and advise the Governor
  35. Article No. 165:-Advocate-General of the state

Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi Related Post

  1.  Important One Liner (रेलवे)  
  2. Railway GK questions in hindi pdf
  3. GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक  
  4. Organisations with Heads & Headquarters
  5. Indian constitution book in English
  6. Bhartiya Samvidhan Ki visheshta  भारत का संविधान (महत्वपूर्ण अनुच्छेद की सूची) – GK
  7. GK notes in hindi pdf
  8. भारतीय संविधान के भाग – हिंदी GK
  9. General Knowledge in Hindi
  10. Last 15 Years Questions of SSC CGL Polity
  11. कैबिनेट मंत्री तथा उनके संसदीय क्षेत् notes Free Pdf Download
  12. President and Prime Ministers of all Countries
  13. ब्रिटिश काल में बनें भारत के महत्वपूर्ण अधिनियम व कानून
  14. Indian polity सम्पूर्ण संविधान हिन्दी में
  15. GK Books In Hindi Free

 

Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi Question Answers PDF Quiz

Q1. एक शादी के संदर्भ में, “लाल जोड़ा” क्या होता है?
A. चूड़ी की जोड़ी
B. कपड़े का सेट
C. नए विवाहित जोड़े
D. संधियों की ‘मिलानी’

 B. कपड़े का सेट 

Q2. अपने जीवन के आखिरी दिन भगत सिंह किस क्रांतिकारी विचारधारा के बारे में एक किताब पढ़ रहे थे?
A. एंटोनिया ग्रामसी
B. चे ग्वेरा
C. लियोन ट्रॉट्स्की
D. व्लादिमीर लेनिन

 उत्तर: D. व्लादिमीर लेनिन 

Q3. इनमें से कौन से शकपीरन चरित्रों का नाम उत्तर प्रदेश राज्य में गठित विरोधी पूर्वस्कूली टीम में है?
A. मैकबेथ
B. हेमलेट
C. ओथेलो
D. रोमियो

 उत्तर: D. रोमियो 

Q4. कोरोनरी धमनियों पर आयोजित सर्जरी का आम नाम क्या है जो हृदय को रक्त प्रदान करती है?
A. मोतियाबिंद सर्जरी
B. गैस्ट्रिक बाईपास
C. बाईपास सर्जरी
D. डीब्रिमिमेंट

 उत्तर: C. बाईपास सर्जरी 

Q5. एक मैच के दौरान खो-खो टीम के कितने खिलाड़ी मैदान पर खेल सकते हैं?
A. 10
B. 9
C. 7
D. 8

 उत्तर: B. 9 

Q6. भारतीय शहरों में से कौन सा शहर पाकिस्तानी के लाहौर के निकट है?
A. श्रीनगर
B. जैसलमेर
C. अमृतसर
D. उधमपुर

 उत्तर: C. अमृतसर 

Q7. किस सरकार की योजना गरीबी रेखा से नीचे के परिवारों को एलपीजी कनेक्शन के विस्तार के बारे में बताती है?
A. नयी रोशनी योजना
B. मिशन इंद्र धनुष
C. उज्ज्वला योजना
D. उदान योजना

 उत्तर: C. उज्ज्वला योजना 

Q8. जुलाई 2017 में, नरेंद्र मोदी किस देश का दौरा करने वाले पहले प्रधान मंत्री बने?
A. इजराइल
B. जॉर्डन
C. सऊदी अरब
D. कतर

 उत्तर: A. इजराइल 

Q9. इनमें से किस देवता को रामपति, रमकांत और रमनाराम के नाम से भी जाना जाता है?
A. गणेश
B. विष्णु
C. ब्रह्मा
D. शिव

 उत्तर: B. विष्णु 

Q10. इन संस्थानों में से किस संस्थान में डॉ एपीजे अब्दुल कलाम ने अंतिम व्याख्यान दिया था?
A. आईआईटी बॉम्बे
B. आईआईएम शिलोंग
C. आईआईटी मद्रास
D. आईआईएम कालीकट

 उत्तर: B. आईआईएम शिलोंग 

Q11. यदि आप किसी को ‘मक्कीचो’ कहते हैं तो आप उसे क्या बुला रहे हैं?
A. ईविल
B. विनम्र
C. बेईमानी
D. दयनीय रूप से

 उत्तर: D. दयनीय रूप से 

Q12. किस भारतीय राज्य ने 2017 में दूसरी राजधानी की घोषणा की?
A. उत्तराखंड
B. कर्नाटक
C. महाराष्ट्र
D. हिमाचल प्रदेश

 उत्तर: D. हिमाचल प्रदेश 

Q13. एकदिवसीय क्रिकेट में किसने सिर्फ 31 गेंदों में सबसे तेज शतक बनाने का रिकॉर्ड बनाया?
A. कोरी एंडरसन
B. एबी डी विलियर्स
C. साहद अफरीदी
D. मार्क बाउचर

 उत्तर: B. एबी डी विलियर्स 

Q14. “बापू सेहत के लिए तू हानिकारक “गीत में ‘बापू’ कौन है?
A. महेंद्र सिंह फोगट
B. महावीर सिंह फोगट
C. दिलीप सिंह फोगट
D. रमेश सिंगन फोगट

 उत्तर: B. महावीर सिंह फोगट 

Topic name:- Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi



Click here to download:- Indian Constitution Article Learning Tricks in Hindi

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF,if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG- tricks to remember articles of indian constitution in hindi, tricks to remember articles of indian constitution in english, short tricks to learn indian constitution in english, article trick in hindi, articles tricks, political science tricks in hindi, indian polity tricks pdf, easy tricks to learn articles of indian constitution

Comments are closed.

error: Content is protected !!