Asia GK Handwritten Notes in Hindi PDF

 Asia GK Handwritten Notes in Hindi PDF

 

Today, we are sharing Asia GK Handwritten Notes in Hindi PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Important GK Questions Answers In Hindi is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Asia GK Handwritten Notes in Hindi PDF very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marking any competitive exam.

Some Important GK Question Answer

प्रश्‍न 1- एंगस्‍ट्रम क्‍या नापता है-
उत्‍तर – तरंगदैर्घ्‍य

प्रश्‍न 2- क्रिकेट की गेंद को किस कोण से मारा जाना चाहिए, ताकि वह अधिकतम दूरी तक जा सके-
उत्‍तर – क्षैतिज से 45 डिग्री का कोण

प्रश्‍न 3- ब्‍लाटिंग पेपर द्वारा स्‍याही के सोखने में शामिल है-
उत्‍तर – केशिकीय अभिक्रिया परिघटना

प्रश्‍न 4- लोहे की सूई पानी की सतह पर किस कारण तैरती रहती है –
उत्‍तर – पृष्‍ठ तनाव के कारण

प्रश्‍न 5- बर्नोली प्रमेय आधारित है-
उत्‍तर – ऊर्जा संरक्षण पर

प्रश्‍न 6- भिन्‍न-भिन्‍न द्रव्‍यमान के दो पत्‍थरों को एक भवन के शिखर से एक साथ गिराया जाता है-
उत्‍तर – दोनों पत्‍थर जमीन पर एक साथ पहुंचते हैं

प्रश्‍न 7- एक हॉर्स पावर कितने वाट के बराबर होता है –
उत्‍तर – 746 वाट

प्रश्‍न 8- चन्‍द्रमा पर वायुमंडल नहीं है, क्‍योंकि –
उत्‍तर – यहां परमाणुओं का पलायन वेग उनके वर्ग माध्‍य मूल वेग से कम है

प्रश्‍न 9- दूध से मक्‍खन निकाल लेने पर –
उत्‍तर – दूध का घनत्‍व घटता है

प्रश्‍न 10- धक्‍का-सह प्राय स्‍टील के बनाये जाते हैं, क्‍योंकि-
उत्‍तर – उसकी प्रत्‍यास्‍थता अधिक होती है

प्रश्‍न 11- किसी व्‍यक्ति को मुक्‍त रूप से घूर्णन कर रहे घूर्णी मंच पर अपनी (कोणीय) चाल कम करने के लिए क्‍या करना चाहिए-
उत्‍तर – अपने हाथ बाहर की तरफ फैला दें

प्रश्‍न 12- अण्‍डा मृदु जल में डूब जाता है, किन्‍तु नमक के सान्‍द्र घोल में तैरता है, क्‍योंकि –
उत्‍तर – नमक के घोल का घनत्‍व अण्‍डे के घनत्‍व से अधिक होता है

प्रश्‍न 13- तूफान की भविष्‍यवाणी की जाती है, जब वायुमण्‍डल का दाब –
उत्‍तर – सहसा कम हो जाए

प्रश्‍न 14- घड़ी के स्प्रिंग में भंडारित ऊर्जा –
उत्‍तर – स्थितिज ऊर्जा

प्रश्‍न 15- भारहीनता होती है –
उत्‍तर – गुरूत्‍वाकर्षण की शून्‍य स्थिति

प्रश्‍न 16- स्‍वाचालित कलाई घडि़यों में ऊर्जा मिलती है-
उत्‍तर – बैटरी से

प्रश्‍न 17- जब किसी वस्‍तु को पृथ्‍वी से चन्‍द्रमा पर ले जाया जाता है, तो –
उत्‍तर – उसका भार घट जाता है

प्रश्‍न 18- किसी पिण्‍ड का भार-
उत्‍तर – ध्रुवों पर सर्वाधिक होता है

प्रश्‍न 19- क्‍यूसेक से क्‍या मापा जाता है-
उत्‍तर – जल का बहाव

प्रश्‍न 20- पास्‍कल इकाई है –
उत्‍तर – दाब की

 


Important GK  Related Post

  1. Free Online Test GK Questions in hindi with answers
  2. Union BRailway GK questions in hindi pdfudget 2019

  3. Lucent Objective GK PDF

  4. GK In Hindi Download

  5. Environment PDF

  6. General Knowledge Book PDF 

  7. Sports General Knowledge Notes in Hindi

  8. Railways GK Set-1

  9. General science questions in hindi PDF

  10. Railway GK questions in hindi pdf

 

 

Important GK Questions Answers In Hindi  Question Answers PDF Quiz

1. Who was the first President of the Indian National Congress?

 

A. Womesh Chunder Bonnerjee

 

B. Bal Gangadhar Tilak

 

C. Allan Octavian Hume

 

D. Dadabhai Naoroji

 

Answer: A

 

2. The Mughal empire was founded by –

 

A. Babur

 

B. Humnayun

 

C. Akbar

 

D. Shah Jahan

 

Answer: A

 

3. The oldest oil field in Asia is located in –

 

A. Gujarat

 

B. Assam

 

C. Arunachal Pradesh

 

D. Nagaland

 

Answer: B

 

4. Which of the following is false?

 

Sound waves are ____________ waves.

 

A. Pressure

 

B. Longitudinal

 

C. Electromagnetic

 

D. Mechanical

 

Answer: C

 

5. Which of the following coloured light has the lowest frequency?

 

A. Green

 

B. Blue

 

C. Red

 

D. Violet

 

Answer: C

 

6. The only non-metal which is liquid at room temperature is –

 

A. Mercury

 

B. Bromine

 

C. Chlorine

 

D. Gallium

 

Answer: B

 

 

7. Choose the one which is different or odd from the following.

 

A. Aluminum

 

B. Iron

 

C. Copper

 

D. Brass

 

Answer: D

 

8. In 1981, ISRO launched India’s first geostationary satellite called –

 

A. Aryabhata

 

B. APPLE

 

C. Bhaskara II

 

D. INSAT lB

 

Answer: B

 

9. Which of the following was the first antibiotic discovered by Alexander Fleming in 1928?

 

A. Penicillin

 

B. Prontosil

 

C. Streptomycin

 

D. Tetracycline

 

Answer: A

 

10. Which of the following Acts under the Indian Constitution is described by Article 21A?

 

A. Right to Education

 

B. Right to Information

 

C. Representation of the People

 

D. Right to Freedom of Religion

 

Answer: A

Topic name:- Important Asia GK Handwritten Notes in Hindi PDF


Click here to download:- Asia GK Handwritten Notes in Hindi PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

Tags:- Asia GK Handwritten Notes in Hindi PDF, Important GK Notes in Hindi PDF Download, GK Questions Answers in Hindi PDF, Most Important GK Notes PDF

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!