Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi

Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi 

 

Today, we are sharing a Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi  This is  Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.

 

Topics Include In Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi 

1. Who was the first President of the Indian National Congress?

 

A. Womesh Chunder Bonnerjee

 

B. Bal Gangadhar Tilak

 

C. Allan Octavian Hume

 

D. Dadabhai Naoroji

 

Answer: A

 

2. The Mughal empire was founded by –

 

A. Babur

 

B. Humnayun

 

C. Akbar

 

D. Shah Jahan

 

Answer: A

 

3. The oldest oil field in Asia is located in –

 

A. Gujarat

 

B. Assam

 

C. Arunachal Pradesh

 

D. Nagaland

 

Answer: B

 

4. Which of the following is false?

 

Sound waves are ____________ waves.

 

A. Pressure

 

B. Longitudinal

 

C. Electromagnetic

 

D. Mechanical

 

Answer: C

 

5. Which of the following coloured light has the lowest frequency?

 

A. Green

 

B. Blue

 

C. Red

 

D. Violet

 

Answer: C

 

6. The only non-metal which is liquid at room temperature is –

 

A. Mercury

 

B. Bromine

 

C. Chlorine

 

D. Gallium

 

Answer: B

 

 

7. Choose the one which is different or odd from the following.

 

A. Aluminum

 

B. Iron

 

C. Copper

 

D. Brass

 

Answer: D

 

8. In 1981, ISRO launched India’s first geostationary satellite called –

 

A. Aryabhata

 

B. APPLE

 

C. Bhaskara II

 

D. INSAT lB

 

Answer: B

 

9. Which of the following was the first antibiotic discovered by Alexander Fleming in 1928?

 

A. Penicillin

 

B. Prontosil

 

C. Streptomycin

 

D. Tetracycline

 

Answer: A

 

10. Which of the following Acts under the Indian Constitution is described by Article 21A?

 

A. Right to Education

 

B. Right to Information

 

C. Representation of the People

 

D. Right to Freedom of Religion

 

Answer: A

 

11. ‘Which of the following monuments built by Muhammad Quli Qutb shah is said to be built to commemorate the eradication of plague?

 

A. Alai Minar

 

B. Charminar

 

C. Fateh Burj

 

D. Qutub Minar

 

Answer: B

 

12. The ‘Father of Indian Space Program’ is –

 

A. Dr. A. P.J. Abdul Kalam

 

B. Dr. Vikram A. Sarabhai

 

C. Dr. K. Kasturirangan

 

D. Prof. Satish Dhawan

 

Answer: B

 

13. The filament of a 1iaht bulb is made up of –

 

A. Platinum

 

B. Tantalum

 

C. Tungsten

 

D. Antimony

 

Answer: C

 

14. What is C12H12O11 also known as –

 

A. Sand

 

B. Sugar

 

C. Salt

 

D. Clay

 

Answer: B

 

15. In Tennis, hard court is the type of court whose surface is made of –

 

A. Concrete

 

B. Clay

 

C. Grass

 

D. Carpet

 

Answer: A

 

16. The national song of India was composed by –

 

A. Rabindranath Tagore

 

B. Bankim Chandra Chatterjee

 

C. Pydimarri Venkata Subba Rao

 

D. Pingali Venkayya

 

Answer: B

 

17. Which of the following is NOT an effect of Noise Pollution?

 

A. Death of Animals

 

B. Tinnitus

 

C. Hypertension

 

D. Ozone Depletion

 

Answer: D

 

18. The planet Mars is also known as the ____________.

 

A. Morning star

 

B. Evening star

 

C. Red planet

 

D. Blue planet

 

Answer: C

 

19. What is the common name of the solution of calcium hydroxide?

 

A. Lime water

 

B. Diet soda

 

C. Salt solution

 

D. Vinegar

 

Answer: A

 

20. Name the first woman to head a paramilitary force.

 

A. Divya Ajith

 

B. Archana Ramasundaram

 

C. Punita Arora

 

D. Ashwini Pawar

 

Answer: B

 

21. Who was known as Badshah Khan?

 

A. Mohammed All Jinnah

 

B. Abul Kalam Azad

 

C. Khan Abdul Ghaffar Khan

 

D. Khan Abdul Wali Khan

 

Answer: C

 

23. The political system in Afghanistan is known as

 

A. Islamic State of Afghanistan

 

B. Islamic Republic of Afghanistan

 

C. Islamic Emirate of Afghanistan

 

D. Islamic Government of Afghanistan

 

Answer: C

 

24. Who was the first chairman of ISRO?

 

A. Kasturirangan

 

B. Vikram Sarabhai

 

C. Homi K. Bhabha

 

D. C. V. Raman

 

Answer: B

 

Click here to know the RRB NTPC 2019 Eligibility Criteria

 

25. The popular Yankee Stadium in USA is located at

 

A. Boston

 

B. New York

 

C. Las Vegas

 

D. Washington

 

Answer: B

 

26. An electric motor converts

 

A. Mechanical energy into electrical energy.

 

B. Thermal energy into electrical energy.

 

C. Electrical energy into mechanical energy.

 

D. Radiant energy into electrical energy.

 

Answer: C

 

27. The Prime Minister is the ex-officio President of

 

A. CLRI

 

B. CSIR

 

C. ISRO

 

D. DRDO

 

Answer: B

 

28. Microsoft Corporation was founded in

 

A. 1979

 

B. 1981

 

C. 1975

 

D. 1965

 

Answer: C

 

29. Parliament House in Delhi was constructed during

 

A. 1895-1900

 

B. 1901-1909

 

C. 1921-1927

 

D. 1931-1935

 

Answer: C

 

30. The Hornbill festival is celebrated in

 

A. Arunachal Pradesh

 

B. Nagaland

 

C. Odisha

 

D. West Bengal

 

Answer: B

 

 And Many More….

 


Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi  Related Post

  1. Free Online Test GK Questions in hindi with answers

  2. Union BRailway GK questions in hindi pdfudget 2019

  3. Lucent Objective GK PDF

  4. GK In Hindi Download

  5. Environment PDF

  6. General Knowledge Book PDF 

  7. Sports General Knowledge Notes in Hindi

  8. Railways GK Set-1

  9. General science questions in hindi PDF

  10. Railway GK questions in hindi pdf

 

Topic name:- Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi

Number of Pages:- 49


Click here to download:- Railway Practice Test Set For Group C & D In Hindi

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:- Online railway group d exam test in Hindi, Online railway group d exam test in Hindi free, RRB mock test in Hindi, RRB group d free mock test, Railway group d mock test in Hindi, RRB group d free mock test in Hindi, RRB group d mock test in Hindi, Group d online mock test

 

 

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!