भारतीय राजव्यवस्ता के बहुत शानदार नोट्स हिंदी में

Indian Polity Notes in Hindi PDF

 

Today, we are sharing an Indian Polity Notes in Hindi PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Polity Notes in Hindi PDF is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Indian Polity Notes in Hindi PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marking any competitive exam.

 


Indian Polity Notes in Hindi PDF In Hindi Related Post

  1. Indian Constitution PDF
  2. General Knowledge Jharkhand Free Download
  3. Short Tricks GK for SSC
  4. List of Indian Government Schemes
  5. STATIC GENERAL KNOWLEDGE PDF
  6. 9000 GK Questions
  7. {**PDF*} 1500+ One Liner General Knowledge in Hindi PDF Questions
  8. Fighter Planes of India
  9. विश्व व भारत की रैंक
  10. General Knowledge Questions

 

 

Indian Polity Notes in Hindi PDF Question Answers PDF Quiz

1. Which of the following is the actual definition of states in the Indian Constitution?

A.  Government and Parliament of India and the Government and the Legislature of each of the States and all local or other authorities within the territory of India or under the control of the Government of India.

B.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities

C.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities within the territory of India.

D.  Parliament of India, state assembly and president of India

 

Ans: A

 

2. Which article of Indian constitution defines the “State”?

 

A.  Article 9

 

B.  Article 10

 

C.  Article 11

 

D.  Article 12

 

Ans: D

 

3. Which of the following organisation does not come under the definition of: States”?

 

A.   IDBI

 

B.  CSIR

 

C.  NCRET

 

D.  ONGC

 

Ans: C

 

4. Article 2 and 3 deals with the……..:

 

A.  Fundamental duties

 

B.  Name of the country

 

C.  Establishment of new states

 

D.  Citizenship

 

Ans: C

 

5. When state reorganisation committee was appointed?

 

A.  1952

 

B.  1955

 

C.  1958

 

D.  1953

 

Ans: D

 

GK Quiz on the House of Representatives (Parliament)

 

6. Which sector is mainly served by the Co-operative Societies in India?

 

A.  Corporate Houses

 

B.  Pharmaceutical

 

C.  Electricity

 

D.  Farming

 

Ans: D

 

7. Verghese Kurien is related to:

 

A.  Green revolution

 

B.  White revolution

 

C.  Blue revolution

 

D.  Yellow reolution

 

Ans: B

 

8. National Milk Day is observed on:

 

A.  25 Nov.

 

B.  2 Dec.

 

C.  26 Nov.

 

D.  24 Oct.

 

Ans: C

 

9. Which of the following is not a Co-operative Federation in India?

 

A.  NAFED

 

B.  IFFCO

 

C.  MOTHER DIARY

 

D.  KRIBHCO

 

Ans: C

 

10. Who written the Book “I too had a dream”:

 

A.  Verghese Kurien

 

B.   M.S. Swaminathan

 

C.  A.P.J.Abdul Kalam

 

D.  Arun Jaitely

 

Ans: A

Topic name:- Indian Polity Notes in Hindi PDF



Click here to download:- Indian Polity Notes in Hindi PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!