Sports Quiz Question And Answers In Hindi

Sports Quiz Question And Answers In Hindi 

 

Today, we are sharing a Sports Quiz Question And Answers In Hindi . This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Sports Quiz Question And Answers In Hindi. This is  Sports Quiz Question And Answers In Hindi very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Sports Quiz Question And Answers In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.

 

Topics Include In Sports Quiz Question And Answers In Hindi 

11. किस ओलंपिक खेल में भारतीय हॉकी टीम ने स्वर्ण पदक जीता था?

 

A. 9वें

 

B. 10वें

 

C. 11वें

 

D. 12वें

 

Ans: A

 

2. पहली बार राष्ट्रमंडल खेलों का आयोजन कब किया गया था?

 

A. 1930

 

B. 1953

 

C. 1949

 

D. 1921

 

Ans: A

 

3. ओलंपिक खेलों के प्रतीक में कितने छल्ले होते हैं?

 

A. 4

 

B. 5

 

C. 3

 

D. 6

 

Ans: B

 

4. पहला आधिकारिक क्रिकेट मैच …..  के बीच खेला गया था?

 

A. इंग्लैंड और वेस्टइंडीज

 

B. इंग्लैंड और ऑस्ट्रेलिया

 

C. ऑस्ट्रेलिया और वेस्टइंडीज

 

D. इनमें से कोई नहीं

 

Ans: B

 

5. निम्नलिखित में से कौन सा सही नहीं है?

 

A. पहला एक दिवसीय क्रिकेट विश्व कप वर्ष 1975 में लंदन में आयोजित किया गया था।

 

B. इंग्लैंड को  फाइनल में हराने के बाद वेस्टइंडीज ने पहली बार विश्व कप जीता था।

 

C. वर्तमान में अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट परिषद का मुख्यालय दुबई में स्थित है।

 

D. भारतीय क्रिकेट कंट्रोल बोर्ड की स्थापना वर्ष 1927 में की गई थी।

 

Ans:B

खेलों में प्रथम भारतीय महिला पर आधारित सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी

6. एक दिवसीय क्रिकेट विश्व कप में किस देश को अधिकतम बार फाइनल में  हार का सामना करना पड़ा है।

 

A. पाकिस्तान

 

B. इंग्लैंड

 

C. दक्षिण अफ्रीका

 

D. वेस्टइंडीज

 

Ans: B

 

7. वर्ष 2023 में एक दिवसीय क्रिकेट विश्व कप …… में आयोजित किया जाएगा।

 

A. भारत

 

B. इंग्लैंड

 

C. वेस्टइंडीज

 

D. दक्षिण अफ्रीका

 

Ans: A

 

8. फीफा अध्यक्ष, गिआनी इन्फैनटिनों, किस देश से संबन्धित हैं?

 

A. इंग्लैंड

 

B. स्विट्जरलैंड

 

C. स्पेन

 

D. इटली

 

Ans: B

 

9. निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है?

 

A. ब्राजील और इटली ने फुटबॉल विश्व कप 4-4 बार जीता है।

 

B. अगला फुटबॉल विश्व कप रूस में आयोजित किया जाएगा।

 

C. फुटबॉल विश्व कप का पहला विजेता उरुग्वे था।

 

D. पहली बार फुटबॉल विश्व कप वर्ष 1930 में आयोजित किया गया था।

 

Ans: A

 

10. किस देश ने सबसे अधिक बार फुटबॉल विश्व कप जीता है?

 

A. ऑस्ट्रेलिया

 

B. ब्राज़ील

 

C. पाकिस्तान

 

D. नीदरलैंड

 

 

Ans: B

 And Many More….

 


 Sports Quiz Question And Answers In Hindi Related Post

  1. Free Online Test GK Questions in hindi with answers

  2. Union BRailway GK questions in hindi pdfudget 2019

  3. Lucent Objective GK PDF

  4. GK In Hindi Download

  5. Environment PDF

  6. General Knowledge Book PDF 

  7. Sports General Knowledge Notes in Hindi

  8. Railways GK Set-1

  9. General science questions in hindi PDF

  10. Railway GK questions in hindi pdf

 

Topic name:-  Sports Quiz Question And Answers In Hindi

Number of Pages:- 11


Click here to download:- Sports Quiz Question And Answers In Hindi 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:- Sports gk questions with answers in Hindi pdf, Sports gk questions with answers in Hindi 2018, Sports gk in Hindi 2019, Sport gk in Hindi 2018, Gk question in Hindi, Education question answer in Hindi, Sport gk in Hindi 2017, Latest sports quiz questions and answers

 

 

 

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!