Computer Short Notes For Patwari

Computer Short Notes For Patwari

Today, we are sharing a  Computer Short Notes For Patwari. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Computer Short Notes For Patwari are very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Computer Short Notes For Patwari is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your  markin any competitive exam.

 

Topics Include In Computer Short Notes For Patwari

        1. 1. Fundamentals of the Computer
          2. Internet
          3. Microsoft Office (MS-Office)
          4. Networking
          5. DBMS (Database Management System)
          6. Programming Languages
          7. Full Forms/Abbreviations and Important Terms
          8. Shortcut Keys
          9. Miscellaneous (Latest in Computers and Mobile Technology)


Computer Short Notes For Patwari Related Post

  1. Computer Ka Full Form Kya Hai

  2. MCQ of Computer in Hindi

  3. Introduction Of Computer In Hindi

  4. Computer GK PDF

  5. Computer Basic In Hindi

  6. CCC Online Test In Hindi

  7. Basic Computer Knowledge In Hindi

  8. CCC question paper with answer

  9. Computer Objective Question In Hindi

  10. Computer book in hindi pdf free download

Computer Short Notes For Patwari Quiz


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

 

Q 1. पी पी आई 8255 में ऑपरेशन के कितने तरीके होते है?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer:(C)

Q 2. आर एस 5.5 इन्ट्रप्ट रूटीन सेवा किस लोकेशन से शुरू होती है?

(A) 0020 H

(B) 0024 H

(C) 0028 H

(D) 002C H

Answer:(D)

Q 3. अगर इंस्ट्रक्शन आर एस टी को किसी प्रोग्राम में लिखा जाए तो प्रोग्राम किस लोकेशन में जाएगा?

(A) 0020 H

(B) 0024 H

(C) 0028 H

(D) 002C H

Answer:(C)

Q 4. एस एन 7410 क्या हैं?

(A) ट्रिपल 3 इनपुट NAND गेट

(B) 2 इनपुट NAND गेट

(C) ट्रिपल 3 इनपुट NAND गेट ओपन कलेक्टर के साथ

(D) कोई भी नहीं

Answer:(A)

Q 5. माइक्रोप्रोसेसर 8085 किस निर्माण सेट का वर्धित संस्करण हैं?

(A) 6800

(B) 68000

(C) 8080

(D) 8000

Answer:(C)

Q 6. समकालीन(synchronous) और असमकालीन(asynchronous) ट्रांसमिशन में क्या अंतर है?

(A) बेंड की चौड़ाई की आवश्यकता अलग थी

(B) पल्स की उचाई अलग थी

(C) क्लोकिंग समकालीन ट्रांसमिशन में डेटा से ली गई है

(D) क्लोकिंग को असमकालीन ट्रांसमिशन में डेटा के साथ मिश्रित किया जाता है

Answer:(C)

Q 7. टी के लिए ट्रांसमिशन सिंगल कोडिंग तरीके को क्या कहते हैं ?

(A) एन आर जेड

(B) बाइपोलर

(C) मेनचेस्टर

(D) बाइनरी

Answer:(B)

Q.8 समकालीन(synchronous) मोडम में डिजिटल टू एनालॉग कन्वर्टर किसे सन्देश भेजता हैं?

(A) ट्रांसमिशन लाइन को

(B) मॉडुलेटर को

(C) टर्मिनल को

(D) इक्वेलाइज़र

Answer:(D)

Q 9. समकालीन(synchronous) मोडम के कौन से सेक्शन में स्क्रैम्ब्लर समाहित रहता हैं?

(A) टर्मिनल सेक्शन में

(B) रिसीवर सेक्शन में

(C) कंट्रोल सेक्शन में

(D) ट्रांसमिशन सेक्शन में

Answer:(D)

 

Q 10. समकालीन(synchronous) मोडम असमकालीन(asynchronous) मोडम से ज्यादा महँगा हैं क्योकि?

(A) इसमें क्लॉक रिकवरी सर्किट होते हैं

(B) इसके प्रोडक्शन का वॉल्यूम बड़ा होता हैं

(C) इनमें बड़े स्तर बैंडविड्थ को ऑपरेट किया जाता हैं

(D) वे बड़े होते हैं

Answer:(A)

Topic name:-Computer Short Notes For Patwari

Number of Pages:- 16



Click here to download:- Computer Short Notes For Patwari

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-All computer notes in Hindi pdf, Computer notes in Hindi pdf download, Free basic computer notes pdf in Hindi, Computer basic notes in Hindi pdf free download, Computer fundamentals notes in Hindi pdf free download, Computer fundamental notes in Hindi pdf download, Computer coursebook in Hindi pdf free download, computer notes pdf in English

 

 

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!