fbpx

World History ( General Studies Notes PDF Download)

0

World History Notes

Today, we are sharing an Indian History PDF of  World History Notes. This World History Notes is very useful for all competitive exams like SSC, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  World History PDF is very important for any competitive exam and this Ancient World History is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.

 

World History is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam

MyNotesAdda.com will update many more new pdfs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this  .

 

 RELATED  TOPICS

  1. भारत का इतिहास का सम्पूर्ण इतिहास PDF में डाउनलोड
  2. world Art and Culture PDF In Hindi
  3. Indian History Books PDF
  4. Ghatna Chakra History PDF
  5. world History Book In Hindi PDF Download
  6. Modern Indian History PDF
  7. General Knowledge in Hindi
  8. Ancient History Book
  9. World History Pdf
  10. 1857 का विद्रोह – अक्सर पूछे जाने वाले सवाल
  11. Indian and world Movement
  12. Indian agriculture pdf Download PDF
  13. world History questions for ssc cgl
  14. Mughal Samrajya in Hindi
  15. The Incredible History of India



Type Of Questions Comes in the Exams

1.निम्नलिखित में से किसने सबसे पहले यूरोप को भारत से अवगत कराया था?

A. सिकंदर (अलेक्जेंडर)

B. अरब

C. ग्रीक

D. ईरानी

Ans: A

2. सिकंदर के आक्रमण के दौरान पश्चिमोत्तर भारत कितने राज्यों में विभाजित था?

A. 06

B. 88

C. 28

D. 77

Ans: C

3. विक्रम संवत की शुरुवात कब हुई थी?

A. 47 ईसा पूर्व

B. 50 ईसा पूर्व

C. 55 ईसा पूर्व

D. 57 ईसा पूर्व

Ans: D

4. कुतुबुद्दीन ऐबक ने कब गुलाम वंश की स्थापना की थी?

A. 1555 ईस्वी

B. 2378 ईस्वी

C. 1489 ईस्वी

D. 1206 ईस्वी

Ans: D

5. निम्नलिखित में से किस राज्य ने अंग्रेजों को मुक्त व्यापार के

लिए सुनहरा फरमान जारी किया?

A.  हैदराबाद
B. बीजापुर
C. गोलकुंडा

D. अहमदनगर

Ans: C

6. पृथ्वी पर दिन और रात होते हैं ?

  • (A) दैनिक गति के कारण
  • (B) वार्षिक गति के कारण
  • (C) छमाही गति के कारण
  • (D) तिमाही गति के कारण

Ans: A

7. सबसे बड़ा ग्रह है ?

  • (A) बृहस्पति
  • (B) पृथ्वी
  • (C) युरेनस
  • (D) शुक्र

Ans: A

8. सबसे छोटा ग्रह है ?

  • (A) मंगल
  • (B) शनि
  • (C) बुध
  • (D) नेप्चून

Ans: c

9. पृथ्वी का सबसे भीतर वाला भाग क्रोड किसका बना होता है ?

  • (A) ताँबा और जस्ता
  • (B) निकेल और ताँबा
  • (C) लोहा और जस्ता
  • (D) लोहा और निकेल

Ans: D

10. मैंगनीज के उत्पादन में भारत का दूसरा स्थान है, प्रथम देश कौन सा है ?

  • (A) फ्रांस
  • (B) रुसी संघ
  • (C) कनाडा
  • (D) संयुक्त राज्य अमेरिका

Ans: B

TOPICS – World History ( General Studies Notes PDF Download)





Click Here to Download this PDF :-  World History ( General Studies Notes PDF Download)

 

HARDCOPY AVAILABLE  HERE AT ZOOPPR.COM

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

   

 

   

 

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdfs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.
This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAG- World History Notes PDF, Download General Studies Notes and History Notes PDF in Hindi, Indian Ancient History in Hindi PDF

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
error: Content is protected !!