World Geography Questions Answers Complete Free PDF

World Geography Questions Answers Complete Free PDF

 

Today, we are sharing an World Geography Questions Answers Complete Free PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. World Geography Questions Answers Complete Free PDF is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our World Geography Questions Answers Complete Free PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.

Topics Include In World Geography Questions Answers Complete Free PDF

 

  • Geography of India
  • Acid rain
  • Air pollution
  • Algae bloom
  • Alternative fuels
  • Beach erosion
  • Biofouling
  • Carbon footprint
  • Climate forcing
  • Compostable plastic
  • Coral reefs
  • Dismal Swamp
  • Drought
  • Dymaxion House
  • Earth-sheltered structures
  • Ecotourism
  • Fertilizers
  • Green cities
  • Green infrastructure
  • Natual resource conservation
  • Nitrogen farming
  • Oceans
  • Oil spills
  • Organic farming
  • Ozone depletion
  • Pesticides
  • Pollution reduction
  • Radioactive waste
  • Rip currents
  • Soil contamination
  • Sustainable design
  • Three Gorges Dam
  • Tiny houses
  • Toxic dumping in oceans
  • Tsunami
  • Water conservation
  • Water pollution

World Geography Questions Answers Complete Free PDF Question Answers

GK Questions and Answers on the difference between El Nino and La Nina Phenomena

El Nino and La Nina,  both the terms refer to large-scale changes in sea-surface temperature across the eastern tropical Pacific and the most powerful phenomenon of the Earth. 

 

1. The term El Nino derived from which language?

 

A. Spanish

 

B. Portuguese

 

C. English

 

D. Greek

 

Ans: A

 

2. The term La Nina derived from which language?

 

A. English

 

B. Spanish

 

C. French

 

D. Greek

 

Ans: B

 

3. Which of the following statement is or are related to El Nino on the temperature at Sea Surface.

 

A. It is warmer than normal sea-surface temperatures.

 

B. It is a warming of the Pacific Ocean between South America and the International Date Line, centred directly on the Equator, and moves towards several degrees of latitude to either side of the equator.

 

C Both A and B

 

D. Neither A nor B

 

Ans: C

 

4. Which of the following phenomena is the laden with high air surface in the western Pacific?

 

A. La Nina

 

B. Jet Stream

 

C. Trade Wind

 

D. El Nino

 

Ans: D

 

5. Which of the following phenomena contain low air surface pressure in the eastern Pacific?

 

A. La Nina

 

B. Jet Stream

 

C. Trade Wind

 

D. El Nino

 

Ans: D

 

6. Which of the following statement (s) is/are related to the El Nino effect on the seasons?

 

A. It has great impact on season pattern because it makes warmer and drier than average in the North-west of pacific during winters and wetter in South-west of pacific and experience reduced snowfalls.

 

B. It has great impact on season pattern because it makes warmer and drier than average in the South-west of pacific during winters and wetter in North-west of pacific and experience reduced snowfalls.

 

C. Both A and B

 

D. Neither A nor B

 

Ans: A

 

7. Which of the following statement (s) is/are related to the La Nina effect on the seasons?

 

A. Winters are wetter and cause above-average precipitation across the South-west of pacific and drier and below average precipitation in North-west of pacific.

 

B. Winters are wetter and cause above-average precipitation across the Northwest of pacific and drier and below average precipitation in South west of pacific.

 

C. Both A and B

 

D. Neither A nor B

 

 

Ans: B

8. What happen to the intensity of cyclones under the phenomena of El Nino?

 

A. Wind speed is low

 

B. Greater tendency to trigger intense tropical cyclones

 

C. Wind speed is moderate

 

D. Wind speed is high

 

Ans: A

 

9. What happen to the intensity of cyclones under the phenomena of La Nino?

 

A. Wind speed is low

 

B. Greater tendency to trigger intense tropical cyclones

 

C. Wind speed is moderate

 

D. All of the above

 

 

Ans: B

GK Questions and Answers on Climatology and Climate Change

Climatology is also known as climate science which is the study of patterns of weather and systems that cause them. World Climatology is derived from the Greek word Klima means “zone” or “area” and logia means “study”. That is climatology is the study of zones. Let us study more about Climatology, phenomena associated with it and climate change.

 

1. Consider the following statement (s) related to the Climatology

 

A. Climate variability describes short-term changes in climate caused by naturally occurring events like El Niño or volcanic activity.

 

B. Climate change is a warming or cooling in long-term weather patterns, at different places around the world.

 

C. Both and B

 

D. Neither A nor B

 

Ans: C

 

2. Consider the following statement (s) related to the Siberian Climates

 

A.  The climate is characterised by a bitter cold winter of long duration and a cool brief summer.

 

B. It is characterised by winter rain climate

 

C. Only A

 

D. Both A and B

 

Ans. C

 

3. Which of the following climatic region is well known for natural rubber called hevea brasiliensis?

 

A. Equatorial Climatic Region

 

B. Tundra Climatic Region

 

C. Taiga Climatic Region

 

D. Tropical Climatic Region

 

Ans: A

 

4. Consider the following statement (s) related to the Climate Change

 

A. Climate change is a change in average weather conditions.

 

B. Climate change is caused by biotic processes, variations in solar radiation received by Earth, plate tectonics, and volcanic eruptions.

 

C. Only B

 

D. Both A and B

 

Ans: C

 

 

5. Which of the following is correct statement related to the ocean warming?

 

A. The Madden–Julian oscillation (MJO) is characterized by an eastward progression of large regions of both enhanced and suppressed tropical rainfall, observed mainly over the Indian and Pacific Oceans.

 

B. ELNINO is the warm phase of the ELNINO Southern Oscillation and is associated with a band of warm ocean water that develops in the central and east-central equatorial Pacific.

 

C. Hurricane climatology is a warm-core, low-pressure system producing high winds that spiral counter-clockwise and inward, with the highest winds near the centre of circulation.

 

D. Sea level rise causes inundation of coastal habitats for humans as well as plants and animals, shoreline erosion and more powerful storm surges that can devastate low-lying areas.

 

Ans: D

 

6. How climate influences our daily lives?

 

A. Our houses are designed based on the climate where we live.

 

B. Farmers make plans based on the length of the growing season from the last killing freeze in the spring to the first freeze in the fall.

 

C. Utility companies base power supplies on what they expect to be the maximum need for heating in the winter and the maximum need for cooling in the summer.

 

D. All the above

 

Ans. D

 

7. What is Pressure belt of the Earth?

 

A. The global horizontal distribution of pressure.

 

B. Due to the spherical shape of the Earth different parts of the earth are heated unequally.

 

C. Only A

 

D. Both A and B

 

Ans. D

 

8. What is/are the reason for having low pressure in the Equatorial region?

 

A. Due to the vertical rays of the sun here, there is intense heating.

 

B. Due to earth’s rotation, the winds surrounding the Polar region blow towards the Equator.

 

C. At about 30°North and South of Equator lies the area where the ascending equatorial air currents descend.

 

D. All of the above

 

Ans: A

 

9. Which of the following is caused by global warming?

 

A. Ice sheets of Antarctica are breaking up.

 

B. The edge of west Antarctica ice-sheet is shrinking at the rate of about 125 metres each year.

 

C. Coral Bleaching

 

D. Balance patterns of precipitation

 

Ans: D

 

10. Which of the following is not comes under high-pressure belt?

 

A. Equatorial Region

 

B. Sub-tropical Region

 

C. Polar Region

 

D. Tropical Region

 

Ans: A

And Many More….

 


World Geography Questions Answers Complete Free PDF Related Post

  1. Free Online Test GK Questions in hindi with answers

  2. Union BRailway GK questions in hindi pdfudget 2019

  3. Lucent Objective GK PDF

  4. GK In Hindi Download

  5. Environment PDF

  6. General Knowledge Book PDF 

  7. Sports General Knowledge Notes in Hindi

  8. Railways GK Set-1

  9. General science questions in hindi PDF

  10. Railway GK questions in hindi pdf

 

Topic name:- World Geography Questions Answers Complete Free PDF

Number of Pages:- 79



Click here to download:- World Geography Question Answers PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-World geography in Hindi pdf download, World geography pdf in English, World geography notes in Hindi pdf free download, World geography gk in Hindi pdf, World geography objective questions in Hindi pdf, World geography in Hindi book, World geography handwritten notes in Hindi pdf, Indian geography by Khullar free download pdf in Hindi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!