Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF)

 
Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF)

Today, we are sharing a Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF). This is Quantitative Aptitude PDF very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF) are very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF) is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Topics Includes In Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF)

    1. Additional
    2. Multiplication
    3. Divisibility
    4. Squaring
    5. Cube
    6. HCF and LCM
    7. Fractions
    8. Number system
    9. Binary number
    10. Permutation and combination
    11. Probability
    12. Ratio and proposition
    13. Partnership
    14. Percentage
    15. Average
    16. Problem Based on age
    17. Profit and loss
    18. Compound interest
    19. Education
    20. Simple interest
    21. Time and work
    22. Pipe and cistern
    23. Time and distance
    24. Trains
    25. Streams
    26. Geometry
    27. Trigonometry
    28. Procreation
    29. Elementary algebra
    30. Calendar
    31. Data sufficiency


Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF)RELATED POST

  1. RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF

  2. Rakesh Yadav Class Notes PDF In Hindi
  3. आर एस अग्रवाल पीडीऍफ़ डाउनलोड

  4. Maths pervious year Question Paper

  5. Profit and loss questions for Competative Exams

  6. Average questions in maths for SSC CGL

  7. Advanced math for ssc pdf 

  8. Time and distance problems with solutions pdf in hindi

Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF) MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

 

1. एक पुस्तक का क्रयमूल्य ₹110 तथा विक्रयमूल्य ₹123.20 है। इसे बेचने पर पुस्तक विक्रेता को कितने प्रतिशत लाभ होगा ?

  • (A) 11%
  • (B) 12%
  • (C) 13%
  • (D) 14%

 

Answer:(B)

2. एक कुर्सी को ₹873 में बेचने से व्रिकेता को 10% हानि होती है, कुर्सी का क्रय-मूल्य कितना है ?

  • (A) ₹970
  • (B) ₹900
  • (C) ₹950
  • (D) ₹980

 

Answer:(A)

3. यदि किसी वस्तु को 5% हानि की अपेक्षा 10% लाभ पर बेचा जाता तो विक्रेता को ₹75 अधिक मिलते। वस्तु का क्रयमूल्य कितना है ?

  • (A) ₹550
  • (B) ₹500
  • (C) ₹530
  • (D) ₹520

 

Answer:(B)

4. रमेश ने एक गाय ₹8580 में बेचकर 4% लाभ कमाया, उसने यह गाय कितने रूपये में खरीदी ?

  • (A) ₹8270
  • (B) ₹8250
  • (C) ₹8650
  • (D) ₹9250

 

Answer:(B)

5. एक फल विक्रेता ने ₹15 के 6 की दर से केले खरीद कर ₹12 के 4 की दर से बेच दिए, उसका लाभ अथवा हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये।

  • (A) 17%
  • (B) 19%
  • (C) 20%
  • (D) 22%
Answer:(C)

 

 

6. 420 का 36% – 350 का 56% = ? – 94

  • (A) 48.2
  • (B) 49.2
  • (C) 138.8
  • (D) 158.8
Answer:(B)

 

7. 130 का ? % = 11.7

  • (A) 9
  • (B) 0.9
  • (C) 0.09
  • (D) 90

 

Answer:(A)

8. आधे घण्टे का 1 मिनट 10 सैकण्ड कौन सा प्रतिशत है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 3.89%
  • (C) 3.5%
  • (D) 4%

 

Answer:(B)

9. 6.8 किग्रा का कितने प्रतिशत 17 ग्राम है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 25%
  • (C) 0.25
  • (D) 0.025
  •  
    Answer:(C)

10. 50 तक की सभी सम प्राकृत संख्याओं का औसत कितना है ?

  • (A) 23
  • (B) 26
  • (C) 28
  • (D) 32
Answer:(B)

 

 

Topic name:-Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF)

Number of Pages:- 967



Click here to download:-Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF)

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-Quantitative aptitude tricks,Quantitative aptitude in hindi,Quantitative aptitude topics,Quantitative aptitude and reasoning,Quantitative aptitude syllabus,Quantitative aptitude formulas,Quantitative aptitude questions and answers with explanation pdf,Quantitative aptitude test online

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!