Countries And Capitals PDF

Countries And Capitals PDF

 

Today, we are sharing a Countries And Capitals PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Countries And Capitals PDF are very important for any competitive exam and this Countries And Capitals PDF for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Countries And Capitals PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, GK ,Science etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

Topics Include In Countries And Capitals PDF

Country Name Capital Currency
Afghanistan Kabul Afghan Afghani
Albania Tirane Albanian Lek
Algeria Algiers Algerian Dinar
Andorra Andorra la Vella Euro
Angola Luanda Angolan Kwanza
Antigua and Barbuda Saint John’s East Caribbean dollar
Argentina Buenos Aires Argentine Peso
Armenia Yerevan Noah’s Ark silver coins, Armenian Dram
Australia Canberra Australian dollar
Austria Vienna Euro (formerly schilling)
Azerbaijan Baku Manat
The Bahamas Nassau Bahamian dollar
Bahrain Manama Bahrain dinar
Bangladesh Dhaka Bangladeshi Taka
Barbados Bridgetown Barbados dollar
Belarus Minsk Belorussian ruble
Belgium Brussels Euro (formerly Belgian franc)
Belize Belmopan Belize dollar
Benin Porto-Novo West African CFA Franc
Bhutan Thimphu Bhutanese Ngultrum, Indian rupee
Bolivia La Paz (administrative); Sucre (judicial) Bolivian boliviano
Bosnia and Herzegovina Sarajevo Marka
Botswana Gaborone Botswana Pula
Brazil Brasilia Brazilian Real
Brunei Bandar Seri Begawan Brunei dollar
Bulgaria Sofia Bulgarian Lev
Burkina Faso Ouagadougou CFA Franc
Burundi Bujumbura Burundi franc
Cambodia Phnom Penh Cambodian Riel
Cameroon Yaounde CFA Franc
Canada Ottawa Canadian dollar
Cape Verde Praia Cape Verdean escudo
Central African Republic Bangui CFA Franc
Chad N’Djamena CFA Franc
Chile Santiago Chilean Peso
China Beijing Yuan/Renminbi
Colombia Bogota Colombian Peso
Comoros Moroni Franc
Congo, Republic of the Brazzaville CFA Franc
Congo, Democratic Republic of the Kinshasa Congolese franc
Costa Rica San Jose Colón
Cote d’Ivoire Yamoussoukro (official); Abidjan (de facto) CFA Franc
Croatia Zagreb Kuna
Cuba Havana Cuban Peso
Cyprus Nicosia Cyprus pound
Czech Republic Prague Koruna

Countries And Capitals PDF RELATED POST

  1. Jharkhand Samanya Gyan
  2. Rajasthan Current Gk PDF
  3. Free Online Test GK Questions in hindi with answers
  4. GK Books In Hindi Free
  5. Lucent Objective GK PDF
  6. GK Book Download
  7. Lucent General Knowledge PDF
  8. Haryana GK For HSSC In Hindi
  9. Lucent GK In Hindi
  10. GK In Hindi Download
  11. प्रधानमंत्री कौशल विकास योजना
  12. Drishti IAS Notes In Hindi
  13. GK In Hindi Question Answer Free Download

Question & Answers

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B 

 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

 

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

 

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

 

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

  • (A) मोजाहिर मोहम्मद
  • (B) मोहम्मद नजीब
  • (C) मोहम्मद पंचम
  • (D) अब्दुल्ला सुल्तान
Answer: D

 

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

  • (A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे
  • (B) अनिल कुमार मणिभाईनायक
  • (C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई
  • (D) इन सभी को
Answer: D

 

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

  • (A) बेल्जियम में
  • (B) इटली में
  • (C) जर्मनी में
  • (D) फ़्रांस में
Answer: A

 

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) केरल
  • (C) मध्य प्रदेश
  • (D) कर्णाटक
Answer: B

 

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

  • (A) नामिम गंगे
  • (B) इनोवेशन यान
  • (C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस
  • (D) वंदे भारत एक्सप्रेस
  • Answer: D

Topic name:- Countries And Capitals PDF

Number of Pages:- 5

Click here to download:- Countries And Capitals PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-european countries and capitals pdf,countries and capitals pdf in hindi,country capital currency pdf 2018,country capital currency pdf 2019,country flags with names and capitals pdf,list of countries and their capitals and currencies and presidents pdf,,all country capital and currency pdf in hindi download,49 countries in asia and their capitals pdf

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!