Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer)

  Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer) 

 

Today, we are sharing a Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer). This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.     Polity Notes In Hindi (Indian Polity & Constitution PDF)are very important for any competitive exam and this  Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer) is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our   Polity Notes In Hindi PDF(Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer) is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

 Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer)  RELATED POST

  1. Indian Constitution PDF
  2. General Knowledge Jharkhand Free Download
  3. Short Tricks GK for SSC
  4. List of Indian Government Schemes
  5. STATIC GENERAL KNOWLEDGE PDF
  6. 9000 GK Questions
  7. {**PDF*} 1500+ One Liner General Knowledge in Hindi PDF Questions
  8. Fighter Planes of India
  9. विश्व व भारत की रैंक
  10. General Knowledge Questions


Topics Include In Polity Notes In Hindi (Indian Politics)PDF

  1. Constitutional Framework 
  2.  Making Of The Constitution 
  3. Salient Features Of The Constitution 
  4.  Schedules of the Constitution 
  5.  Preamble
  6. Union and its Territory 
  7.  Evolution Of States 
  8.  Citizenship
  9.  Fundamental Rights 
  10.  Directive Principles Of State Policy  Fundamental Duties 
  11.  Amendment To The Constitution 
  12.  Federal System 
  13.  Center State Relations
  14.  Inter-State Relations 
  15.  Public Acts, Records And Zonal Councils
  16. Emergency Provisions 
  17.  Financial Emergency 
  18.  President 
  19.  Vice President 
  20.  Parliament Of India
  21.  Prime Minister And Council 
  22.  Presiding Officers Of The House 
  23.  Legislative Procedure In Parliament 
  24. Annual Financial Statement Or Budget [Article 112] 
  25. Parliamentary Privileges 
  26.  Parliamentary Forum 
  27. Supreme Court 
  28.  Governor Of States 
  29.  Chief Minister And His Council 
  30.  State Legislature 
  31.  Legislative Procedure In The State 
  32. High Court 
  33.  Subordinate Courts
  34.   Relationship With J&K 
  35.  Panchayati Raj
  36.  Urban Local Government 
  37.  Scheduled Areas And Tribal Areas 
  38.  Election Commission
  39.   Union Public Service Commission 
  40.  State Public Service Commission 
  41.  Finance Commission 
  42.  National Commission For SC AND ST
  43.   Comptroller And Auditor General Of India 
  44.  Attorney General Of India 
  45.  Advocate General Of States 
  46.  National Development Council
  47.  National Human Rights Commission 
  48.  State Human Rights Commission 
  49.  Central Information Commission 
  50.  State Information Commission 
  51.  Central Vigilance Commission 
  52.  Lokpal And Lokayukta 
  53.  Miscellaneous Provisions 
  54.  Cabinet Secretariat and How the constitution has worked




 Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer)MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

Q 1) Which of the following commission was appointed by the Central Government on Union-State relations in 1983?

a. Sarkariya commission

b. Dutt commission

c. Setalvad commission

d. Rajamannar commission

Answer:(A)

 

Q 2) Which of the following taxes are levied by the Union but are collected and appropriated by the states?

a. Stamp duties

b. Excise duties on medical and toilet materials

c. Sales tax

d. a and b

Answer:(D)

 

Q 3) Which of the following taxes are imposed and collected by the state government?

a. Estate duty

b. Sales tax

c. Land revnue

d. All the above

Answer:(D)

 

Q 4) Which of the following tax is levied and collected by the Union government but the proceeds are distributed between the Union and states?

a. Sales tax

b. Income tax

c. Estate duty

d. Land revenue

Answer:(B)

 

Q 5) Which of the following is levied and collected by the Union government?

a. Custom duty

b. Excise duty

c. Estate duty

d. All the above

Answer:(D)

 

Q 6) Which of the article deals with the grants in aid by the Union government to the states?

a. Article 270

b. Article 280

c. Article 275

d. Article 265

Answer:(C)

 

Q 7) Which of the following article deals with the election of the Vice-president?

a. Article 64

b. Article 68

c. Article 66

d. Article 62

Answer:(C)

 

Q 8) Who can remove the Vice-President from his office ?

a. President

b. Prime minister

c. Parliament

d. Legislative assemblies of the state

Answer:(C)

 

Q 9) The term of office of the Vice-president is as follows?

a. 6 years

b. 4 years

c. 7 years

d. 5 years

Answer:(D)

 

Q 10) The Vice-president is the ex-officio chairman of the Rajya sabha?

a. Rajya Sabha

b. Lok Sabha

c. Planning Commission

d. National Development Council

Answer:(A)

Topic name:-  Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer)

Number of Pages:-



Click here to download:- Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer)

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-Indian polity objective questions and answers in hindi pdf,Indian polity questions and answers pdf download in hindi,Polity question in hindi pdf,Indian polity one liner pdf in hindi,Samvidhan objective question in hindi pdf,1000 plus questions on indian polity pdf,Indian polity notes in hindi for upsc,Polity in hindi pdf download

 

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!