General Studies PDF

General Studies PDF

SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, etc. Exams are starting after a few months. In those exams, a lot of questions are coming from General Studies PDF, so General Studies PDF is important in all exams. In Our PDFExam Website providing you an Important PDF of General Studies PDF which is helpful for Students who preparing for all such competitive exams. Common questions are placed in General Studies PDF which has been put together in most examinations, you can download this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of General Studies PDF. The complete PDF of General Studies PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 Topics Includes In General Studies PDF

  • Current events of national and international importance
  • History of India and Indian National Movement
  • Indian and World Geography
  • Indian Polity and Governance
  • Economic and Social Development
  • General issues on Environmental ecology, Bio-diversity and Climate Change ( Covers only general awareness of the issues, no subject specialization required)

Some Important Questions Related To General Studies PDF

 

1.अंग्रेजी संसद में भारत सरकार अधिनियम कब पारित हुआ?

[A] 1852
[B] 1856
[C] 1858
[D] 1860
Answer: C 1858

2.भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का 1896 का अधिवेशन निम्नलिखित में किसके लिए विख्यात है?

[A] पहली बार राष्ट्रगान गाया गया।
[B] पहली बार राष्ट्रीय गीत गाया गया।
[C] पहली बार तिरंगा लहराया गया।
[D] इनमें से कोई नहीं
Answer:[B] पहली बार राष्ट्रीय गीत गाया गया। 

3.निम्नलिखित में से किस गवर्नर जनरल को भारतीय प्रेस का मुक्तिदाता कहा जाता है?

[A] लार्ड विलियम बेंटिंक
[B] सर चार्ल्स मेटकाफ
[C] लार्ड ऑकलैंड
[D] लार्ड एलेनबोरो
Answer:[B] सर चार्ल्स मेटकाफ

4.समुद्री व्यापार के सन्दर्भ में कार्ताज़ व्यवस्था का उपयोग किसके द्वारा किया जाता था?

[A] डच
[B] फ़्रांसिसी
[C] अंग्रेज़
[D] पुर्तगाली
Answer:[D] पुर्तगाली

5.सुरेद्रनाथ बनर्जी के बारे में निम्नलिखित में कौन सा कथन सही नहीं है?

[A] वे इंडियन नेशनल एसोसिएशन के सह-संस्थापक थे
[B] वे कलकत्ता के रिपन कॉलेज के संस्थापक थे
[C] उन्हें राष्ट्रीय चेतना के कांसेप्ट के लिए जाना जाता है
[D] उन्होंने आनंदमोहन बोस के साथ मिलकर साधारण ब्रह्मो समाज की स्थापना की
Answer:[D]उन्होंने आनंदमोहन बोस के साथ मिलकर साधारण ब्रह्मो समाज की स्थापना की 

6.स्वतंत्रता आन्दोलन के दौरान रबिन्द्रनाथ टैगोर ने नाइटहुड की उपाधि किस घटना के विरोध में वापस कर दी थी?

[A] बंगाल विभाजन
[B] जलियांवाला बाग़ हत्याकांड
[C] भगत सिंह, राजगुरु और सुखदेव को मृत्युदंड
[D] उपरोक्त में से कोई नहीं
Answer:[B] जलियांवाला बाग़ हत्याकांड 

 

7.मुस्लिमो के लिए अलग मतदाता दल के लिए किस कांग्रेस अधिवेशन को जाना जाता है?

[A] कराची अधिवेशन, 1913
[B] बॉम्बे अधिवेशन, 1915
[C] लखनऊ अधिवेशन, 1916
[D] कलकत्ता अधिवेशन, 1917
Answer:[C] लखनऊ अधिवेशन, 1916 

8.भारत में पहली यूरोपीय बस्ती किस स्थान पर स्थापित की गयी थी?

[A] कोच्ची
[B] चिनसुरा
[C] सूरत
[D] चेन्नई
Answer:[A] कोच्ची 

 

9.निम्नलिखित में से किस राज्य ने अंग्रेजों को मुक्त व्यापार के लिए सुनहरा फरमान जारी किया?

[A] हैदराबाद
[B] बीजापुर
[C] गोलकुंडा
[D] अहमदनगर
Answer:[C] गोलकुंडा

10.सल्बाई की संधि किस युद्ध से सम्बंधित है?

[A] प्रथम आंग्ल-मैसूर युद्ध
[B] प्रथम आंग्ल-मराठा युद्ध
[C] द्वितीय-आंग्ल-मराठा युद्ध
[D] द्वितीय आंग्ल-मैसूर युद्ध
Answer:[B] प्रथम आंग्ल-मराठा युद्ध

General Studies PDF RELATED POST 

  1. GK Books In Hindi Free
  2. Lucent Objective GK PDF
  3. GK Book Download
  4. Lucent General Knowledge PDF
  5. Haryana GK For HSSC In Hindi
  6. GK In Hindi Download
  7. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

Topic Name:- General Studies PDF

Number Of Pages-229

click here to download :-General Studies PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

                                                            

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

Tags:-math pdf in hindi,maths tricks pdf in hindi,competition maths tricks in hindi free download in pdf,math notes in hindi pdf free download,ssc maths notes in hindi pdf download,math tricks pdf ebook download,quick maths tricks for competitive exams pdf in hindi,ssc maths tricks in hindi pdf download

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!