Geography of India in Hindi PDF

Geography of India in Hindi PDF

SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, etc. Exams are starting after a few months. In those exams, a lot of questions are coming from Indian Geography, so Indian Geography is important in all exams. In Our PDFExam Website providing you an Important PDF of Geography of India which is helpful for Students who preparing for all such competitive exams. Common questions are placed in Indian geography Notes in Hindi which has been put together in most examinations, you can download this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Geography of India in Hindi PDF. The complete PDF of Geography of India in Hindi PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 Topics Includes In Geography of India in Hindi PDF

  • Introduction
  • Physical Features of India
  • Rivers in India
  • Climate
  • Rainfall Pattern
  • Soils
  • Natural Vegetation
  • Irrigation
  • Transportation
  • भारत का भूगोल – इस भाग में भौतिक, आर्थिक एवं सामाजिक भूगोल से सम्बंधित प्रश्न होंगे.
  • स्थिति व सीमायें
  • देश की चतुद्रिक सीमा बिंदु
  • स्थलीय सीमाओं पर स्थित भारतीय राज्य
  • पडोसी देशो के मध्य सीमा विस्तार
  • शीर्ष पांच क्षेत्रफल वाले राज्य
  • शीर्ष पांच भौगोलिक, क्षेत्र वाले जिले
  • भारत राजनितिक
  • भू-आकृतिक इकाइयां
  • भारत के प्रमुख दरें
  • प्रमुख पठार
  • तटीय मैदान
  • भारत के द्वीप
  • प्रमुख नदियाँ
  • भारत – दक्षिण-पश्चिम मानसून के आगमन की सामान्य तिथियाँ
  • प्राकृतिक वनस्पति
  • मिटटी के प्रमुख प्रकार
  • भारतीय कृषि
  • भारत की प्रमुख बहुउद्देशीय परियोजनाएं
  • जनसँख्या
  • भारत में परिवहन

Some Important Questions Related To Geography of India in Hindi PDF

 

1.भूगोल का जनक किसे कहा जाता है ?

  • (A) इरैटोस्थनीज
  • (B) हेरोडोटस
  • (C) हिप्पार्कस
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

2. भूगोल के लिए ज्योग्रैफिका शब्द का प्रयोग सर्वप्रथम किसने किया ?

  • (A) हेरोडोटस
  • (B) हिकैटियस
  • (C) हिप्पार्कस
  • (D) इरैटोस्थनीज
Answer: D

3. मानव भूगोल का पिता निम्नलिखित में से किसको कहा जाता है ?

  • (A) कार्ल रिटर
  • (B) जीन ब्रून्श
  • (C) हम्बोल्ट
  • (D) हिप्पार्कस
Answer: A

4. भूगोल को मानव पारिस्थितिकी के रूप में परिभाषित करने वाला विद्धान कौन है ?

  • (A) हेटनर
  • (B) जीन ब्रून्श
  • (C) एच. एच. बैरोज
  • (D) इरैटोस्थनीज
Answer: C

5. भू-आकृति विज्ञान का जन्मदाता किसे माना जाता है ?

  • (A) पेशल
  • (B) डेविस
  • (C) पेंक
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

6. भूगोल पृथ्वी को केन्द्र मानकर अध्ययन करने वाला विज्ञान है, ऐसा किसने कहा था ?

  • (A) वारेनियस
  • (B) टेलर
  • (C) काण्ट
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

7. सौरमण्डल के बारे में विश्व के समक्ष जानकारी प्रस्तुत करने का श्रेय किस विद्धान को है ?

  • (A) कॉपरनिकस
  • (B) केप्लर
  • (C) गैलीलियो
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

8. सूर्य के चारों और घूमने वाले खगोलीय पिण्ड क्या कहलाते हैं ?

  • (A) ग्रह
  • (B) उपग्रह
  • (C) पुच्छल तारा
  • (D) ये सभी
Answer: A

9. भूलोग भूतल का अध्ययन है ऐसा किसने कहा था ?

  • (A) वारेनियस
  • (B) टेलर
  • (C) काण्ट
  • (D) कार्ल रिटर
Answer: C

10. सौरमण्डल में कुल कितने ग्रह हैं ?

  • (A) 12
  • (B) 10
  • (C) 9
  • (D) 8
Answer: D

11.यूरोपवासी किस ग्रह की पूजा देवी के रूप में करते थे ?

  • (A) चन्द्रमा
  • (B) पृथ्वी
  • (C) शुक्र
  • (D) मंगल
Answer: C

12. पृथ्वी की उपसौर स्थिति किस महीने में होती है ?

  • (A) जनवरी
  • (B) मार्च
  • (C) अप्रैल
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

13. पृथ्वी की सबसे ऊपरी परत के लिए सर्वप्रथम सियाल शब्द का प्रयोग किसने किया ?

  • (A) स्वेस
  • (B) डेली
  • (C) होम्स
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

14. पृथ्वी के किस भाग में निकेल और लोहा की प्रधानता है ?

  • (A) सीमा
  • (B) निफे
  • (C) सियाल
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: B

15. भूपृष्ठ की किस परत में बैसाल्ट चट्टानों की आवश्यकता है ?

  • (A) निफे
  • (B) सीमा
  • (C) सियाल
  • (D) ये सभी
Answer: B

Geography of India in Hindi PDF RELETAED POST

  1. General Knowledge mcq 
  2.  Geography 
  3. Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी
  4. List of Lakes in India PDF
  5. Indian Geography Notes in hindi
  6. Asia Geography (एशिया हस्तलिखित नोटस)In Hindi Free Pdf Download
  7. World Geography (विश्व का भूगोल) Complete Notes- पीडीएफ डाउनलोड करें
  8. Geography Questions and Answers for Competitive Exams
  9. Important One Liner (रेलवे) 
  10.  GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक 
  11.  GK One Liner Question

Topic Name:- Geography of India in Hindi PDF

Number Of Pages-62

click here to download :-Geography of India in Hindi PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

                                                            

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!