1000 Important Questions Answers GK PDF

 

1000 Important Questions Answers GK PDF

Today, we are sharing a 1000 Important Questions Answers GK PDF  This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. 1000 Ques Ans GK PDFis very important for any competitive exam and this 1000 Important Questions Answers GK PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to 1000 Important Questions Answers PDF  and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of 1000 Important Questions Answers GK PDF. The complete PDF of 1000 Important Questions Answers GK PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Topics Include In 1000 Important Questions Answers GK PDF

 

 

 

1.राष्ट्रीय प्रतिक

 

2.भारतीय इतिहास

 

  1. प्राचीन भारत
  2. मध्यकालीन भारत
  3. आधुनिक भारत
  4. स्वतंत्रता आन्दोलन

3.भारतीय राज्यव्यवस्था

 

4.भौतिक विज्ञान (Physics)

  1. भौतिक राशियाँ (Physical Quantities)
  2. S.I. पद्धति (System International) – 1960
  3. सम्पूरक मात्रक (Supplement Units)
  4. कार्य शक्ति एवं उर्जा (Work, Power and Energy)
  5. पदार्थ के गुण (Properties of Matter)
  6. उर्जा का रूपान्तरण (Transformation Of Energy)
  7. महत्वपूर्ण तथ्य (Some Important Facts)
  8. प्रकाश (Light)
  9. सौरमंडल का चार्ट

   5.रसायन विज्ञान (Chemistry)

  1. पदार्थो की प्रकृति एवं संगठन ( Nature and Composition of Matter)
  2. संक्षिप्त तथ्य
  3. धातुएँ और उनके यौगिक(Metals and Their Compounds)
  4. प्रमुख पदार्थो का pH मान

6.जीव विज्ञान (Biology)

  1. जीव विज्ञान : परिचय एवं जीवधारियों का वर्गीकरण
  2. जीव विज्ञान की विभिन्न शाखाओं के जनक
  3. अन्य महत्वपूर्ण तथ्य
  4. कोशिका का रासायनिक संगठन (Chemical Composition of Cell)
  5. विषाणु जनित (Viral Diseases)
  6. जीवाणु जनित रोग (Bacterial Diseases)

7.कंप्यूटर(Computer)

8.विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी(Science And Technology)

9.विविध(Miscellaneous)

10.खेल कूद(Sports)

 

 

 

    General Knowledge 2019 PDF In Hindi Free Download    RELATED POST

  1. GK Books In Hindi Free
  2. Lucent Objective GK PDF
  3. GK Book Download
  4. Lucent General Knowledge PDF
  5. Haryana GK For HSSC In Hindi
  6. GK In Hindi Download
  7. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

 




GK Quiz

1.अंग्रेजी संसद में भारत सरकार अधिनियम कब पारित हुआ?

[A] 1852
[B] 1856
[C] 1858
[D] 1860
Answer: C 1858

2.भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का 1896 का अधिवेशन निम्नलिखित में किसके लिए विख्यात है?

[A] पहली बार राष्ट्रगान गाया गया।
[B] पहली बार राष्ट्रीय गीत गाया गया।
[C] पहली बार तिरंगा लहराया गया।
[D] इनमें से कोई नहीं
Answer:[B] पहली बार राष्ट्रीय गीत गाया गया।

3.निम्नलिखित में से किस गवर्नर जनरल को भारतीय प्रेस का मुक्तिदाता कहा जाता है?

[A] लार्ड विलियम बेंटिंक
[B] सर चार्ल्स मेटकाफ
[C] लार्ड ऑकलैंड
[D] लार्ड एलेनबोरो
Answer:[B] सर चार्ल्स मेटकाफ

4.समुद्री व्यापार के सन्दर्भ में कार्ताज़ व्यवस्था का उपयोग किसके द्वारा किया जाता था?

[A] डच
[B] फ़्रांसिसी
[C] अंग्रेज़
[D] पुर्तगाली
Answer:[D] पुर्तगाली

5.सुरेद्रनाथ बनर्जी के बारे में निम्नलिखित में कौन सा कथन सही नहीं है?

[A] वे इंडियन नेशनल एसोसिएशन के सह-संस्थापक थे
[B] वे कलकत्ता के रिपन कॉलेज के संस्थापक थे
[C] उन्हें राष्ट्रीय चेतना के कांसेप्ट के लिए जाना जाता है
[D] उन्होंने आनंदमोहन बोस के साथ मिलकर साधारण ब्रह्मो समाज की स्थापना की
Answer:[D]उन्होंने आनंदमोहन बोस के साथ मिलकर साधारण ब्रह्मो समाज की स्थापना की

6.स्वतंत्रता आन्दोलन के दौरान रबिन्द्रनाथ टैगोर ने नाइटहुड की उपाधि किस घटना के विरोध में वापस कर दी थी?

[A] बंगाल विभाजन
[B] जलियांवाला बाग़ हत्याकांड
[C] भगत सिंह, राजगुरु और सुखदेव को मृत्युदंड
[D] उपरोक्त में से कोई नहीं
Answer:[B] जलियांवाला बाग़ हत्याकांड

 

7.मुस्लिमो के लिए अलग मतदाता दल के लिए किस कांग्रेस अधिवेशन को जाना जाता है?

[A] कराची अधिवेशन, 1913
[B] बॉम्बे अधिवेशन, 1915
[C] लखनऊ अधिवेशन, 1916
[D] कलकत्ता अधिवेशन, 1917
Answer:[C] लखनऊ अधिवेशन, 1916

8.भारत में पहली यूरोपीय बस्ती किस स्थान पर स्थापित की गयी थी?

[A] कोच्ची
[B] चिनसुरा
[C] सूरत
[D] चेन्नई
Answer:[A] कोच्ची

 

9.निम्नलिखित में से किस राज्य ने अंग्रेजों को मुक्त व्यापार के लिए सुनहरा फरमान जारी किया?

[A] हैदराबाद
[B] बीजापुर
[C] गोलकुंडा
[D] अहमदनगर
Answer:[C] गोलकुंडा

10.सल्बाई की संधि किस युद्ध से सम्बंधित है?

[A] प्रथम आंग्ल-मैसूर युद्ध
[B] प्रथम आंग्ल-मराठा युद्ध
[C] द्वितीय-आंग्ल-मराठा युद्ध
[D] द्वितीय आंग्ल-मैसूर युद्ध
Answer:[B] प्रथम आंग्ल-मराठा युद्ध

TOPIC:-General Knowledge 2019 PDF In Hindi Free Download

Number of Pages:-30





click here to download :-General Knowledge 2019 PDF In Hindi Free Download

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

                                                            

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

 

TAGS:-1000 gk questions and answers in hindi pdf,Lucent collection of 1000 important gk questions in english,Most important general knowledge questions in hindi pdf,1000 gk questions and answers in english pdf,Lucent gk 1000 question,Lucent gk question answer in hindi,1000 gk questions in hindi,10000 general knowledge questions and answers in hindi pdf

 

 

 

 

 

 

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!