kiran prakashan books free download pdf in hindi

kiran prakashan books free download pdf in hindi

hello,

हेलो दोस्तों, आज हम आपके लिए kiran prakashan books free download pdf in hindi की बहुत ही सरल और महत्वपूर्ण नोट्स की पीडीऍफ़ लाये है! Quantum CAT PDF में आपके लिए बहुत ही महत्वूर्ण प्रश्नो को शमिल किया गया है! जो आपके आने वाले सभी सरकारी एग्जाम (U.P.P, U.P.S.I,U.P.T.G.T, P.G.T,L.L.B, R.R.B, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, इत्यादि) की त्यारी के लिए बहुत ही उपयोगी साबित होंगे! अगर आप एग्जाम के अंतिम दिनों में अच्छी तैयारी करना कहते है तोkiran prakashan books free download pdf in hindiआपके लिए बहुत उपयोगी होगी!

 

kiran prakashan books free download pdf in hindi PDF in our study material is very Simple and Easy to learn . We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our All kiran prakashan books free download pdf in hindi Free Download will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Contents in kiran prakashan books free download pdf in hindi

 

  • Indian History
  • World History
  • Indian Art & Culture
  • Indian Polity & Constitution
  • Physical Geography
  • Geography of India
  • World Geography
  • Indian Economy
  • Economic
  • Physics
  • Chemistry
  • Biology (Zoology,Botany, Health), Environment & Agiculture
  • Computer & IT
  • Discoveries and Inventions
  • Science and Technology
  • Honors & Awards
  • Books & Authors
  • Important Decades Year & Days
  • UNO other International and National Organisation
  • Sports
  • National Events
  • Miscellaneous

kiran prakashan books free download pdf in hindi RELATED TOPICS

  1. Indian Constitution PDF

  2. General Knowledge Jharkhand Free Download

  3. Short Tricks GK for SSC

  4. List of Indian Government Schemes

  5. STATIC GENERAL KNOWLEDGE PDF

  6. 9000 GK Questions

  7. {**PDF*} 1500+ One Liner General Knowledge in Hindi PDF Questions

  8. Fighter Planes of India

  9. विश्व व भारत की रैंक

  10. General Knowledge Questions

Questions And Answers

Q 1) Which of the following commission was appointed by the Central Government on Union-State relations in 1983?

a. Sarkariya commission

b. Dutt commission

c. Setalvad commission

d. Rajamannar commission

Answer:(A)

 

Q 2) Which of the following taxes are levied by the Union but are collected and appropriated by the states?

a. Stamp duties

b. Excise duties on medical and toilet materials

c. Sales tax

d. a and b

Answer:(D)

 

Q 3) Which of the following taxes are imposed and collected by the state government?

a. Estate duty

b. Sales tax

c. Land revnue

d. All the above

Answer:(D)

 

Q 4) Which of the following tax is levied and collected by the Union government but the proceeds are distributed between the Union and states?

a. Sales tax

b. Income tax

c. Estate duty

d. Land revenue

Answer:(B)

 

Q 5) Which of the following is levied and collected by the Union government?

a. Custom duty

b. Excise duty

c. Estate duty

d. All the above

Answer:(D)

 

Q 6) Which of the article deals with the grants in aid by the Union government to the states?

a. Article 270

b. Article 280

c. Article 275

d. Article 265

Answer:(C)

 

Q 7) Which of the following article deals with the election of the Vice-president?

a. Article 64

b. Article 68

c. Article 66

d. Article 62

Answer:(C)

 

Q 8) Who can remove the Vice-President from his office ?

a. President

b. Prime minister

c. Parliament

d. Legislative assemblies of the state

Answer:(C)

 

Q 9) The term of office of the Vice-president is as follows?

a. 6 years

b. 4 years

c. 7 years

d. 5 years

Answer:(D)

 

Q 10) The Vice-president is the ex-officio chairman of the Rajya sabha?

a. Rajya Sabha

b. Lok Sabha

c. Planning Commission

d. National Development Council

Answer:(A)

 

Topic name:- kiran prakashan books free download pdf in hindi

Number of Pages:- 1271

Click here to download:- kiran prakashan books free download pdf in hindi

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

Tags:-kiran math book in hindi pdf download,kiran prakashan gk books free download pdf in hindi,kiran gk book pdf in hindi,kiran gs book pdf in hindi download,kiran publication maths pdf in english,kiran statistics book pdf free download,kiran gk book pdf in hindi download,kiran publication gk book pdf in hindi

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!