fbpx

LCF HCF Maths Handwritten Notes PDF In Hindi

0
LCF HCF Maths Handwritten Notes PDF In Hindi

Today, we are sharing a LCF HCF Maths Handwritten Notes PDF In Hindi . This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. LCF HCF Maths Handwritten Notes PDF In Hindi is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your  examination.

 

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our LCM HCF Maths PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN PDF

    1. Additional
    2. Multiplication
    3. Divisibility
    4. Squaring
    5. Cube
    6. HCF and LCM
    7. Fractions
    8. Number system
    9. Binary number
    10. Permutation and combination
    11. Probability
    12. Ratio and proposition
    13. Partnership
    14. Percentage
    15. Average
    16. Problem Based on age
    17. Profit and loss
    18. Compound interest
    19. Education
    20. Simple interest
    21. Time and work
    22. Pipe and cistern
    23. Time and distance
    24. Trains
    25. Streams
    26. Geometry
    27. Trigonometry
    28. Procreation
    29. Elementary algebra
    30. Calendar
    31. Data sufficiency


RELATED POST

  1. RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF

  2. Rakesh Yadav Class Notes PDF In Hindi
  3. आर एस अग्रवाल पीडीऍफ़ डाउनलोड

  4. Maths pervious year Question Paper

  5. Profit and loss questions for Competative Exams

  6. Average questions in maths for SSC CGL

  7. Advanced math for ssc pdf 

  8. Time and distance problems with solutions pdf in hindi

 

    1. Tense Chart in Hindi

    2. A Mirror Of Common Errors PDF

    3. General English PDF

    4. Tenses Chart PDF

    5. Basic English Grammar

    6. English Grammar Notes Complete

    7. 1000 vocabulary words with meaning and sentence pdf

GK PDF

      1. [PDF] Short Notes on Indian Polity for Last Time Exam Preparation -IAS/RAS, State PCS and All Civil Services
      2. Indian History In Hindi PDF Free Download

      3. {Latest PDF} 11000+ Important GK Question Answers in Hindi

      4. {PDF} UPTET Paper in Hindi with all GK Questions

      5. [PDF 2019] Current GK in Hindi Full PDF Download

      6. [PDF] General Knowledge in Hindi Full Notes PDF

      7. [PDF] Arihant General Knowledge Free PDF Download

      8. [PDF] 100+ GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download

Reasoning PDF

 

    1. [PDF 2019] IBPS, RRB, IAS, RAS Reasoning Mock Paper

    2. Rs Aggarwal Logical Verbal Reasoning Book PDF
    3. [PDF] 2000+ Reasoning Questions Answers In Hindi

    4. Reasoning Questions PDF

    5. Reasoning Book In Hindi PDF

    6. Reasoning Book Pdf Download in Hindi

    7. reasoning book pdf download
    8. RS Aggarwal Logical Reasoning PDF

    9. Rakesh Yadav Reasoning Book PDF

    10. Alphabet Test in Reasoning

 

 

Maths MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

 

1. एक पुस्तक का क्रयमूल्य ₹110 तथा विक्रयमूल्य ₹123.20 है। इसे बेचने पर पुस्तक विक्रेता को कितने प्रतिशत लाभ होगा ?

  • (A) 11%
  • (B) 12%
  • (C) 13%
  • (D) 14%

 

Answer:(B)

2. एक कुर्सी को ₹873 में बेचने से व्रिकेता को 10% हानि होती है, कुर्सी का क्रय-मूल्य कितना है ?

  • (A) ₹970
  • (B) ₹900
  • (C) ₹950
  • (D) ₹980

 

Answer:(A)

3. यदि किसी वस्तु को 5% हानि की अपेक्षा 10% लाभ पर बेचा जाता तो विक्रेता को ₹75 अधिक मिलते। वस्तु का क्रयमूल्य कितना है ?

  • (A) ₹550
  • (B) ₹500
  • (C) ₹530
  • (D) ₹520

 

Answer:(B)

4. रमेश ने एक गाय ₹8580 में बेचकर 4% लाभ कमाया, उसने यह गाय कितने रूपये में खरीदी ?

  • (A) ₹8270
  • (B) ₹8250
  • (C) ₹8650
  • (D) ₹9250

 

Answer:(B)

5. एक फल विक्रेता ने ₹15 के 6 की दर से केले खरीद कर ₹12 के 4 की दर से बेच दिए, उसका लाभ अथवा हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये।

  • (A) 17%
  • (B) 19%
  • (C) 20%
  • (D) 22%
Answer:(C)

 

 

6. 420 का 36% – 350 का 56% = ? – 94

  • (A) 48.2
  • (B) 49.2
  • (C) 138.8
  • (D) 158.8
Answer:(B)

 

7. 130 का ? % = 11.7

  • (A) 9
  • (B) 0.9
  • (C) 0.09
  • (D) 90

 

Answer:(A)

8. आधे घण्टे का 1 मिनट 10 सैकण्ड कौन सा प्रतिशत है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 3.89%
  • (C) 3.5%
  • (D) 4%

 

Answer:(B)

9. 6.8 किग्रा का कितने प्रतिशत 17 ग्राम है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 25%
  • (C) 0.25
  • (D) 0.025
  •  
    Answer:(C)

10. 50 तक की सभी सम प्राकृत संख्याओं का औसत कितना है ?

  • (A) 23
  • (B) 26
  • (C) 28
  • (D) 32
Answer:(B)

 

 

Topic name:-LCF HCF Maths Handwritten Notes PDF In Hindi

Number of Pages:-



Click here to download:-LCF HCF Maths Handwritten Notes PDF In Hindi

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
error: Content is protected !!