[PDF 2019] IBPS, RRB, IAS, RAS Reasoning Mock Paper

IBPS, RRB Reasoning Mock Paper

IBPS, RRB Reasoning Mock Paper : Today, we are sharing a IBPS, RRB Reasoning Mock Paper . This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.   Reasoning Questions PDF are very important for any competitive exam and this Reasoning Questions Answer  is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Reasoning PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.




RELATED POST

  1. RS Aggarwal Logical Reasoning PDF

  2. Reasoning Book

  3. Reasoning Solved Paper

  4. Direction Test Reasoning Notes

  5. logical reasoning books pdf

  6. राकेश यादव रीजनिंग बुक फ्री डाउनलोड – Free Pdf Download

  7. Reasoning Logical Prosecution Complete E-Book in Hindi

  8. Reasoning book for ssc pdf

  9. Input output reasoning questions with answers pdf for all Compatative Exams

  10. तर्क अभ्यास सेट -Reasoning Practice sets

 

Reasoning Questions MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. यदि आज बुधवार है, तो अगले रविवार के 25 दिन बाद कौन-सा दिन होगा ?

  • (A) रविवार
  • (B) सोमवार
  • (C) बृहस्पतिवार
  • (D) शनिवार
Answer:(C)

 

2. यदि माह का तीसरा दिन सोमवार है, तो निम्नलिखित में उस माह के इक्कीसवें से आगे पांचवां दिन कौन-सा होगा ?

  • (A) मंगलवार
  • (B) शुक्रवार
  • (C) गुरुवार
  • (D) बुधवार
Answer:(D)

 

3. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए

  • (A) कुरुक्षेत्र
  • (B) सारनाथ
  • (C) पानीपत
  • (D) हल्दीघाटी
Answer:(B)

 

4. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए

  • (A) भूगोल
  • (B) जीव विज्ञान
  • (C) रसायन विज्ञान
  • (D) भौतिकी
Answer:(A)

 

5. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) मील
  • (B) लीटर
  • (C) गज
  • (D) सेंटीमीटर
Answer:(B)

 

6. एक आदमी ने एक महिला से कहा, आपके भाई का एकमात्र पुत्र, मेरी पत्नी का भाई है, वह महिला उस आदमी की पत्नी से किस प्रकार सम्बन्धित है ?

  • (A) बुआ
  • (B) दादी
  • (C) माता
  • (D) बहन
Answer:(A)

 

7. सुनीता लड़कियों की एक पंक्ति में दोनों छोरों से 11वें स्थान पर है, उस पंक्ति में कितनी लड़कियाँ हैं ?

  • (A) 20
  • (B) 21
  • (C) 22
  • (D) 24
Answer:(B)

 

8. सीमा का छोटा भाई सोहन, सीता से आयु में बड़ा है । श्वेता, दीप्ति से छोटी है किन्तु सीमा से बड़ी है । आयु में सबसे बड़ी कौन है ?

  • (A) सीमा
  • (B) दीप्ति
  • (C) सीता
  • (D) श्वेता
Answer:(B)

 

9. एक कक्षा में सोहन का स्थान ऊपर से सातवाँ है और नीचे से छब्बीसवाँ है, कक्षा में कुल कितने विद्यार्थी हैं ?

  • (A) 30
  • (B) 32
  • (C) 34
  • (D) 35
Answer:(B)

 

10. ‘सुमा’ उमा से छोटी है, ‘नेहा’ सुमा से लम्बी है, ‘सुधा’ उमा से लम्बी है लेकिन हेमा से छोटी है । ‘उमा’ नेहा से लम्बी है, इनमें से सबसे लम्बा कौन है ?

  • (A) उमा
  • (B) हेमा
  • (C) नेहा
  • (D) सुधा
Answer:(B)

 

Number of Pages:- 109



Click here to download:- Reasoning Questions Answers – Mock Paper

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!