[*UPSC EXAM**] Science and Technology Notes for UPSC Exams

Science and Technology Notes for UPSC Exams

Today, we are sharing a Science and Technology Notes for UPSC Exams. This Science and Technology Notes for UPSC Exams is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Science and Technology Notes for UPSC Exams very helpful for your examination.

 

 MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Art and Culture PDF In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Topics Are Covered in Science and Technology Notes:

  1. Biotechnology
  2. Nano-Technology 
  3. Health
  4. Intellectual Property Right
  5. Space Technology
  6. IT & Computer
  7. Alternate/ Nuclear Anergy
  8. Nobel Prices

RELATED POST

  1. General Knowledge mcq
  2.  सामान्य ज्ञान की Short Tricks
  3. GK question
  4. पूरे विश्व इतिहास का सार हिंदी में l
  5. भारतीय सविधान के शानदार नोट्स 
  6. Indian history 
  7.  Environment 
  8.  विश्व का भूगोल से संबंधित
  9. Free Online Test GK Questions in hindi with answers
  10. Rajasthan GK In Hindi
  11. Indian Polity Free PDF Download
  12. Full General Science Book For Your All Competitive Exams
  13. Current GK Full PDF DOWNLOAD For your Competitive Exams
  14. Modern history of india pdf in hindi
  15. Physics notes for competitive exams pdf
  16. Indian Polity notes in hindi
  17. GK notes in hindi pdf

 

Lucent Books

  1. Lucent Objective GK PDF Book
  2. Lucent Hindi Book
  3. Lucent General Knowledge PDF
  4. Lucent Book In Hindi PDF Download
  5. All Lucent Book PDF
  6. Download Lucent Maths PDF
  7. Lucent GK In Hindi
  8. Lucent GK 2019 PDF In Hindi
  9. Lucent GK PDF In Hindi Free Download
  10. Lucent computer book in hindi pdf download
  11. Lucent General Science PDF
  12. Lucent general knowledge in Hindi PDF ebook
  13. लुसेंट की किताब से 1000 महत्वपूर्ण प्रश्नों का कलेक्शन || Lucent GK Book
  14. Lucent Hindi Grammar Full Book pdf

 

GS PDF Links

  1. Ghatna Chakra GS Pointer PDF Download
  2. Ghatna Chakra Indian Geography GS Pointer PDF
  3. GS Revision Notes
  4. SSC GK/GS Questions and Answers- पीडीएफ डाउनलोड करें
  5. GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक
  6. GS World Current Affairs Notes Download- Most Importaint Questions
  7. General Knowledge mcq 
  8. भारतीय संविधान के अनुच्छेद एवं अनुसूचियाँ
  9.  सामान्य ज्ञान की Short Tricks   
  10. भारतीय संविधान के महत्वपूर्ण तथ्य
  11.  GK question
  12. पूरे विश्व इतिहास का सार हिंदी में l 
  13.   भारतीय सविधान के शानदार नोट्स 

GK PDF List

  1.  Important One Liner (रेलवे)  
  2. Railway GK questions in hindi pdf
  3. GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक  
  4. Organisations with Heads & Headquarters
  5. Indian constitution book in English
  6. Bhartiya Samvidhan Ki visheshta  भारत का संविधान (महत्वपूर्ण अनुच्छेद की सूची) – GK
  7. GK notes in hindi pdf
  8. भारतीय संविधान के भाग – हिंदी GK
  9. General Knowledge in Hindi
  10. Last 15 Years Questions of SSC CGL Polity
  11. कैबिनेट मंत्री तथा उनके संसदीय क्षेत् notes Free Pdf Download
  12. President and Prime Ministers of all Countries
  13. ब्रिटिश काल में बनें भारत के महत्वपूर्ण अधिनियम व कानून
  14. Indian polity सम्पूर्ण संविधान हिन्दी में
  15. GK Books In Hindi Free
  16. Lucent Objective GK PDF
  17. GK Book Download
  18. Science GK In Hindi
  19. Haryana GK For HSSC In Hindi
  20. Computer GK PDF
  21. Lucent GK 2019 PDF In Hindi
  22. GK In Hindi Question Answer Free Download

GK Quiz 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. Gandhiji’s “The Story of My Experiments with Truth” was originally written in Gujarati. The English translation was done by ______________.
a) Murali Krishnan
b) Mahadev Desai
c) Venkat Pakshiraj
d) Raj Parikh Gupta

 

Answer:(A)

2. Mahatma Gandhi was named by Time Magazine’s Person of the Year in _________.
a) 1930
b) 1935
c) 1940
d) 1945

Answer:(B)

3. In which year did Mahatma Gandhi start the Quit India Movement?
a) 1940
b) 1942
c) 1944
d) 1946

Answer:(B)

4. When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
a) 1930
b) 1931
c) 1932
d) 1933

Answer:(B)

5. In 2007, the United Nations General Assembly declared Gandhi’s birthday 2 October as _________.
a) International Day of Nonviolence
b) International Day of Peace
c) International Day of Love
d) International Day of Liberty

Answer:(A)

6. The first recipient of International Gandhi Peace Prize is ___________.
a) Gerhard Fisher
b) Baba Amte
c) John Hume
d) Julius Nyerere

Answer:()

7. To represent which company’s case did Gandhi go to Durban’ South Africa in 1893?
a) Nust and Kale Co
b) Bresky Brothers Co
c) Dada’ Abdulla & Co
d) Mark Spencers & Co

Answer:(C)

8. On Gandhi’s suggestion’ which organization was formed in 1894 by the Indian community in South Africa?
a) National Indian Party
b) Natal Indian Congress
c) People’s Party
d) Congress for the People

Answer:(B)

9. In 1920, Gandhi returned ___________ medal to the Government as a gesture of non cooperation towards the British Government.
a) Nobel Prize
b) Chevalier Award
c) Kaiser-i-Hind
d) Faizal-Malik

Answer:(C)

10. How old was Gandhi when he was shot dead by Nathu Ram Godse on Januray 30′ 1948?
a) 75
b) 76
c) 77
d) 78

 

Answer:(D)

Topic name:-Science and Technology Notes

Number of Pages:- 78



Click here to download:- Science and Technology Notes

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!