IAS General Science Notes ( Indian Polity) PDF

IAS General Science Notes ( Indian Polity)Pdf

 

Today, we are sharing a IAS General Science Notes ( Indian Polity)Pdf . This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. IAS General Science Notes (Indian Polity)Pdf are very important for any competitive exam and this IAS General Science Notes  is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Art and Culture PDF In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN PDF

01 Constitutional Framework 

02 Making Of The Constitution 

03 Salient Features Of The Constitution 

04 Schedules of the Constitution 

05 Preamble

06 Union and its Territory 

07 Evolution Of States 

08 Citizenship

09 Fundamental Rights 

10 Directive Principles Of State Policy 

11 Fundamental Duties 

12 Amendment To The Constitution 

13 Federal System 

14 Center State Relations

15 Inter State Relations 

16 Public Acts, Records And Zonal Councils

17 Emergency Provisions 

18 Financial Emergency 

19 President 

20 Vice President 

21 Parliament Of India

22 Prime Minister And Council 

23 Presiding Officers Of The House 

24 Legislative Procedure In Parliament 

25 Annual Financial Statement Or Budget [Article 112] 

26 Parliamentary Privileges 

27 Parliamentary Forum 

28 Supreme Court 

29 Governor Of States 

30 Chief Minister And His Council 

31 State Legislature 

32 Legislative Procedure In The State 

33 High Court 

34 Subordinate Courts

 
35 Relationship With J&K 

36 Panchayati Raj

37 Urban Local Government 

38 Scheduled Areas And Tribal Areas 

39 Election Commission

 
40 Union Public Service Commission 

41 State Public Service Commission 

42 Finance Commission 

43 National Commission For SC AND ST

 
44 Comptroller And Auditor General Of India 

45 Attorney General Of India 

46 Advocate General Of States 

47 National Development Council

48 National Human Rights Commission 

49 State Human Rights Commission 

50 Central Information Commission 

51 State Information Commission 

52 Central Vigilance Commission 

53 Lokpal And Lokayukta 

54 Miscellaneous Provisions 

55 Cabinet Secretariat and How the constitution has worked


RELATED POST

  1. Indian Constitution PDF

  2. General Knowledge Jharkhand Free Download

  3. Short Tricks GK for SSC

  4. List of Indian Government Schemes

  5. STATIC GENERAL KNOWLEDGE PDF

  6. 9000 GK Questions

  7. {**PDF*} 1500+ One Liner General Knowledge in Hindi PDF Questions

  8. Fighter Planes of India

  9. विश्व व भारत की रैंक

  10. General Knowledge Questions

INDIAN POLITY MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

Q 1) Which of the following commission was appointed by the Central Government on Union-State relations in 1983?

a. Sarkariya commission

b. Dutt commission

c. Setalvad commission

d. Rajamannar commission

Answer:(A)

 

Q 2) Which of the following taxes are levied by the Union but are collected and appropriated by the states?

a. Stamp duties

b. Excise duties on medical and toilet materials

c. Sales tax

d. a and b

Answer:(D)

 

Q 3) Which of the following taxes are imposed and collected by the state government?

a. Estate duty

b. Sales tax

c. Land revnue

d. All the above

Answer:(D)

 

Q 4) Which of the following tax is levied and collected by the Union government but the proceeds are distributed between the Union and states?

a. Sales tax

b. Income tax

c. Estate duty

d. Land revenue

Answer:(B)

 

Q 5) Which of the following is levied and collected by the Union government?

a. Custom duty

b. Excise duty

c. Estate duty

d. All the above

Answer:(D)

 

Q 6) Which of the article deals with the grants in aid by the Union government to the states?

a. Article 270

b. Article 280

c. Article 275

d. Article 265

Answer:(C)

 

Q 7) Which of the following article deals with the election of the Vice-president?

a. Article 64

b. Article 68

c. Article 66

d. Article 62

Answer:(C)

 

Q 8) Who can remove the Vice-President from his office ?

a. President

b. Prime minister

c. Parliament

d. Legislative assemblies of the state

Answer:(C)

 

Q 9) The term of office of the Vice-president is as follows?

a. 6 years

b. 4 years

c. 7 years

d. 5 years

Answer:(D)

 

Q 10) The Vice-president is the ex-officio chairman of the Rajya sabha?

a. Rajya Sabha

b. Lok Sabha

c. Planning Commission

d. National Development Council

Answer:(A)

 

 

 

 

 

 

 

Topic name:-IAS General Science Notes ( Indian Polity)Pdf

Number of Pages:- 55



Click here to download:- IAS General Science Notes ( Indian Polity)Pdf

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!