India After Gandhi PDF

India After Gandhi PDF

Today, we are sharing a India After Gandhi PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  India After Gandhi PDF are very important for any competitive exam and this  India After Gandhi  is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Art and Culture PDF In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDED IN PDF 

Prologue: Unnatural Nation


1.PART ONE – PICKING UP THE PIECES


1.Freedom and Parricide
2.The Logic of Division
3.Apples in the Basket
4.A Valley Bloody and Beautiful
5.Refugees and the Republic
6.Ideas of India

2.PART TWO – NEHRU’S INDIA


7.The Biggest Gamble in History
8.Home and the World
9.Redrawing the Map
10.The Conquest of Nature
11.The Law and the Prophets
12.Securing Kashmir
13.Tribal Trouble

3.PART THREE – SHAKING THE CENTRE


14.The Southern Challenge
15.The Experience of Defeat
16.Peace in Our Time
17.Minding the Minorities

4.PART FOUR – THE RISE OF POPULISM


18.War and Succession
19.Leftward Turns
20.The Elixir of Victory
21.The Rivals
22.Autumn of the Matriarch
23.Life Without the Congress
24.Democracy in Disarray
25.This Son also Rises

5.PART FIVE – A HISTORY OF EVENTS


26.Rights
27.Riots
28.Rulers
29.Riches
30.A People’s Entertainments

RELATED POST


      1. Free Online Test GK Questions in hindi with answers

      2. Rajasthan GK In Hindi

      3. Indian Polity Free PDF Download

      4. Full General Science Book For Your All Competitive Exams

      5. Current GK Full PDF DOWNLOAD For your Competitive Exams

      6. Current GK By Unacademy Most Important Questions for All comparative Exams like RRB,SSC,UPSC…. -Download PDF in Hindi

      7. Modern history of india pdf in hindi

      8. Physics notes for competitive exams pdf

      9. Indian Polity notes in hindi

      10. GK notes in hindi pdf

GK (Mahatma Gandhi)Quiz 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. Gandhiji’s “The Story of My Experiments with Truth” was originally written in Gujarati. The English translation was done by ______________.
a) Murali Krishnan
b) Mahadev Desai
c) Venkat Pakshiraj
d) Raj Parikh Gupta

 

Answer:(A)

2. Mahatma Gandhi was named by Time Magazine’s Person of the Year in _________.
a) 1930
b) 1935
c) 1940
d) 1945

Answer:(B)

3. In which year did Mahatma Gandhi start the Quit India Movement?
a) 1940
b) 1942
c) 1944
d) 1946

Answer:(B)

4. When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
a) 1930
b) 1931
c) 1932
d) 1933

Answer:(B)

5. In 2007, the United Nations General Assembly declared Gandhi’s birthday 2 October as _________.
a) International Day of Nonviolence
b) International Day of Peace
c) International Day of Love
d) International Day of Liberty

Answer:(A)

6. The first recipient of International Gandhi Peace Prize is ___________.
a) Gerhard Fisher
b) Baba Amte
c) John Hume
d) Julius Nyerere

Answer:()

7. To represent which company’s case did Gandhi go to Durban’ South Africa in 1893?
a) Nust and Kale Co
b) Bresky Brothers Co
c) Dada’ Abdulla & Co
d) Mark Spencers & Co

Answer:(C)

8. On Gandhi’s suggestion’ which organization was formed in 1894 by the Indian community in South Africa?
a) National Indian Party
b) Natal Indian Congress
c) People’s Party
d) Congress for the People

Answer:(B)

9. In 1920, Gandhi returned ___________ medal to the Government as a gesture of non cooperation towards the British Government.
a) Nobel Prize
b) Chevalier Award
c) Kaiser-i-Hind
d) Faizal-Malik

Answer:(C)

10. How old was Gandhi when he was shot dead by Nathu Ram Godse on Januray 30′ 1948?
a) 75
b) 76
c) 77
d) 78

 

Answer:(D)

Topic name:-India After Gandhi PDF

Number of Pages:- 770



Click here to download:-India After Gandhi PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!