SSC General Science Book In Hindi

ssc general science book in hindi by mynotesadda.com hindi by mynotesadda.comby mynotesadda.co

SSC General Science Book In Hindi

 

Today, we are sharing a SSC General Science Book In Hindi . This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  SSC General Science Book In Hindi are very important for any competitive exam and this SSC General Science PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our SSC General Science PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN PDF

  1. दैनिक भौतिक विज्ञान
  2. दैनिक रसायन विज्ञान
  3. मानव शरीर विज्ञान
  4. दैनिक वनस्पति विज्ञान
  5. पर्यावरण एवं परिस्थिति विज्ञान
  6. विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी
  7. कंप्यूटर
  8. कृषि पशुपालन एवं डेयरी




RELATED POST

  1. General Studies Questions

  2. General Science Questions and Answers

  3. [New PDF] General Science Notes for Competitive Exams PDF

  4. International Relations Pdf

  5. 100 RRB General Science Question Notes PDF in Hindi

  6. Ghatna chakra general science pdf

  7. सामान्य अध्ययन प्रशन in Hindi

  8. Physics Notes in hindi pdf free

 

SSC General Science MCQ QUIZ


Directions ( Q. No. 1-5 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. निम्न में कौन अॅक्सीकरण नहीं है ?

  • (A) अवक्षेपण
  • (B) भोजन का पचना
  • (C) श्वसन
  • (D) दहन
Answer:(A)

2. नमक के घोल में सिलवर नाइट्रेट का घोल डालने पर दही जैसे पदार्थ उत्पन्न होता है । यह कौन सी अभिक्रिया है ?

  • (A) विस्थापन
  • (B) उदासीनीकरण
  • (C) संयोजन
  • (D) अवक्षेपण
Answer:(B)

3. संक्षारण किस प्रकार की अभिक्रिया है ?

  • (A) अपचयन अभिक्रिया
  • (B) अवक्षेपण अभिक्रिया
  • (C) उपचयन अभिक्रिया
  • (D) संयोजन अभिक्रिया
Answer:(C)

4. किसी रासायनिक अभिक्रिया में आॅक्सीजन के अनुपात का बढ़ना क्या कहलाता है ?

  • (A) अपचयन अभिक्रिया
  • (B) उपचयन अभिक्रिया
  • (C) उष्माशोषी अभिक्रिया
  • (D) विस्थापन अभिक्रिया
Answer:(B)

5. निम्न में कौन सी अभिक्रियाओं के युग्म हमेशा साथ-साथ होते हैं ?

  • (A) संयोजन और विघटन
  • (B) अवक्षेपण और विस्थापन
  • (C) उदासीनीकरण और विस्थापन
  • (D) ऑक्सीकरण और अवकरण
Answer:(C)

6. सोडियम हाइड्रोक्साइड और हाइड्रोक्लोरिक अम्ल की अभिक्रिया से सोडियम क्लोराइड और जल बनाते हैं । यह कौन-सी अभिक्रिया है ?

  • (A) उदासीनीकरण
  • (B) विघटन
  • (C) संयोजन
  • (D) अवक्षेपण
Answer:(A)

7. किसी अभिक्रिया में भाग लेने वाले पदार्थ क्या कहलाते हैं ?

  • (A) प्रतिफल
  • (B) अवकारक
  • (C) अभिकारक
  • (D) ऑक्सीकारक
Answer:(C)

8. श्वसन किस प्रकार की अभिक्रिया है ?

  • (A) उष्माक्षेपी अभिक्रिया
  • (B) संयोजन अभिक्रिया
  • (C) उपचयन-अपचयन अभिक्रिया
  • (D) द्विअपघटन अभिक्रिया
Answer:(A)

9. प्रबल अम्ल और दुर्बल क्षारक से बने लवण का pH मान क्या है ?

  • (A) 7 से अधिक
  • (B) 7 से कम
  • (C) 10 और 14 के बीच
  • (D) 14 से कम
<strong>Answer:(B)</strong>

10. क्षारक को जल में घोलने पर क्या मुक्त होते हैं ?

  • (A) (OH)-आयन
  • (B) H+ आयन
  • (C) दोनों आयन
  • (D) कोई आयन नहीं
Answer:(A)

 

Topic name:-SSC General Science Book In Hindi

Number of Pages:- 288





Click here to download:-SSC General Science Book In Hindi 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Author: Aditi