General Hindi For Competitive Exams PDF Free Download

samanya hindi pdf

General Hindi For Competitive Exams PDF Free Download

 

Today, we are sharing a FREE PDF of General Hindi For Competitive Exams PDF Free Download. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. General Hindi For Competitive Exams PDF Free Download for any competitive exam and this General Hindi For Competitive Exams PDF Free Download is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our General Hindi For Competitive Exams PDF Free Download is very Simple and Easy to learn. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc. and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Topics Includes In Pdf

  • राजनीतिक निबंध 

  1. राजनीति का अपराधीकरण
  2. भारत में आतंकवाद
  3. भारत में क्षेत्रीय दलों की भूमिका
  4. खेल कूद और सरकारी नीतियां
  5. भारत और गुटनिरपेक्ष आंदोलन
  6. भारत में संसदीय लोकतंत्र और उसका भविष्य
  7. नैतिकता और राजनीतिक
  8. भारत आज और कल
  • सामाजिक एवं संस्कृत निबंध 

  1. दूरदर्शन एक अभिशाप या वरदान
  2. भारत में जनसंख्या वृद्धि
  3. सार्वजनिक पुस्तकालय का महत्व
  4. मानव जीवन में पशुओं की भागीदारी
  5. पीढ़ी अंतराल
  6. भूल मनुष्य से होता है क्षमा देवता करते हैं
  7. दहेज प्रथा अतीत और वर्तमान
  8. यदि चित्र नष्ट हो गया तो सब कुछ नष्ट हो गया
  9. कामकाजी महिलाओं की समस्या
  10. देश में 9 युवकों को पर चलचित्र का प्रभाव
  11. भारत में उच्च शिक्षा के माध्यम के रूप में प्रादेशिक भाषाएं
  12. भारतीय गांव में बदलता जीवन
  13. अदृश्य भ्रष्टाचार
  14. शिक्षा सबके लिए
  • आर्थिक निबंध 

  1. धन से आराम की वस्तुएं क्रिय हो सकती है सुखी नहीं
  2. भीड़ भरा खरीद केंद्र
  3. बेरोजगारी
  4. महंगाई
  5. भारत में उदारीकरण
  • पर्यावरण संबंधित निबंध :

  1. वन संरक्षण का महत्व
  2. पृथ्वी ग्रह की सुरक्षा
  3. पर्यावरण एक प्रश्न चिन्ह
  4. पर्यावरण एवं हिमालय
  5. इत्यादि

 

RELATED POST




Samanya Hindi MCQ QUIZ

 

1. ‘हिन्दी दिवस’ किस दिन मनाया जाता है-
(A)11 जून
(B)14 सितम्बर
(C)28 सितम्बर
(D)10 अक्टूम्बर

Answer:(B)

 

2.निम्नलिखित में से शुद्ध वर्तनी का चयन कीजिए-
(A) तरुण
(B)तरूण
(C)तरुन
(D)तरुन 

Answer:(A)

 

3. अनुनासिक का संबंध होता है-
(A)केवल नाक से
(B)केवल मुँह से
(C)नाक और मुँह दोनों से
(D)इनमें से कोई नहीं 

Answer:(C)

 

4. य, र, ल, व- किस वर्ग के व्यंजन है ?
(A)तालव्य
(B)उष्म
(C)अन्तःस्थ
(D)ओष्ठ्य

Answer:(C)

 

5. अनुनासिक व्यंजन कौन-से होते है ?
(A)वर्ग के प्रथमाक्षर
(B)वर्ग के तृतीयाक्षर
(C)वर्ग के चतुर्थाक्षर
(D)वर्ग के पंचमाक्षर 

Answer:(D)

 

 

6. यौगिक शब्द कौन-सा है ?
(A)पंकज
(B)पाठशाला
(C)दिन
(D)जलज

Answer:(B)

7. निम्नलिखित में कौन-सा शब्द ‘देशज’ है ?
(A)अग्नि
(B)प्रार्थना
(C)खेत
(D)लोटा 

Answer:(D)

 

8. वर्णमाला कहते है-
(A)शब्द-समूह को
(B)वर्णो के संकलन को
(C)शब्द गणना को
(D)वर्णो के व्यवस्थित समूह को 

Answer:(D)

 

9. आठवां विश्व हिन्दी सम्मेलन (World Hindi Conference) 2007 ई० का आयोजन स्थल था-
(A)नागपुर
(B)मारिशस
(C)लंदन
(D) न्यूयार्क 

Answer:(D)

 

10.हिन्दी खड़ी बोली किस अपभ्रंश से विकसित हुई है ?
(A)मागधी
(B)अर्द्धमागधी
(C) शौरसेनी
(D)ब्राचड़ 

Answer:(C)

 

Topic Name: –General Hindi For Competitive Exams PDF Free Download/ Samanya Hindi PDF

Number Of Pages:- 438





Click here to download:-Unique Publication General Hindi Book PDF Download

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

                                                            

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Author: Aditi