fbpx

Reasoning Book In Hindi PDF for All Competitive Exams

0

Reasoning Book In Hindi PDF

Today, we are sharing a FREE PDF of Reasoning Book In Hindi PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Reasoning Book In Hindi PDF for any competitive exam and this Reasoning Book In Hindi PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Reasoning Book In Hindi PDF is very Simple and Easy to learn. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc. and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Topics Includes In Reasoning Book 

  • विजातीय छाँटना (ODD ONE OUT)
  • युग्म निर्माण (PAIR FORMATION)
  • सांकेतिक समीकरण (CODED EQUATION)
  • अंग्रेजी वर्णमाला पर आधारित समस्याएँ
  • दिशा ज्ञान परीक्षा
  • रक्त सम्बन्ध
  • सांकेतिक सम्बन्ध
  • बैठक व्यवस्था
  • बैठक व्यवस्था-नवीनतम पैटर्न पर आधारित
  • क्रम व्यवस्था परीक्षण
  • कैलेण्डर
  • घड़ी
  • सँख्या श्रेणी
  • लुप्त सँख्या
  • फलक आरेख (VENN DIAGRAM)
  • पासा (DICE)
  • घन और घनाभ
  • न्याय या मध्यश्रित अनुमान (SYLLOGISM)

Reasoning Related Post

  1. Rakesh Yadav Reasoning Book PDF
  2. RS Aggarwal Logical Reasoning PDF
  3. Alphabet Test in Reasoning
  4. Reasoning Book
  5. Reasoning Solved Paper
  6. Reasoning Notes Pdf in Hindi
  7. Direction Test Reasoning Notes
  8. logical reasoning books pdf




Reasoning Book In Hindi PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Reasoning MCQ Quiz

1.आहार : आदमी : ईधन : ?

  • (A) आग
  • (B) गरमी
  • (C) धुआं
  • (D) लकड़ी
Answer:(A)

 

2.प्रतिमाशाली : बुध्दिमान :: सृजनात्मक : ?

  • (A) वैज्ञानिक
  • (B) कलात्मक
  • (C) आवृत्तिमूलक
  • (D) उत्पादक
Answer:(B) 

 

3.लकडी : मेज :: ? : चाकू ?

  • (A) कांटा
  • (B) आरी
  • (C) कुर्सी
  • (D) स्टील

 

Answer:(D)

 

4. प्रेमः घृणाः : मित्र: ?

  • (A) शत्रु
  • (B) साथी
  • (C) भक्त
  • (D) विश्वासी
Answer:(A) 

 

5. अजय लड़कों की एक पंक्ति के दोनों छोर से पंद्रहवें स्थान पर है, पंक्ति में कुल कितने लड़के है ?

  • (A) 25
  • (B) 27
  • (C) 28
  • (D) 29
Answer:(D) 

 

 

6. आँख : चश्मा :: टांग : ?

  • (A) पैर
  • (B) मोजे
  • (C) जूते
  • (D) वैशाखी
Answer:(D) 

7. पुस्तक : कागज :; रोटी : ?

  • (A) मक्खन
  • (B) केक
  • (C) बिस्कुट
  • (D) आटा

Answer:(D)

 

8.  कमरा : फर्श :; नदी : ?

  • (A) मछली
  • (B) मगर
  • (C) तल
  • (D) पानी
Answer:(C) 

 

9. पैर : ?:: हाथ : कलाई ?

  • (A) जूता
  • (B) टांग
  • (C) टखना
  • (D) लंबाई
Answer:(C) 

 

10. सितारे : दूरदर्शक : रूधिर कोशिकाएं : ?

  • (A) रूधिर
  • (B) लेन्स
  • (C) कैमरा
  • (D) सूक्ष्मदर्शी
Answer:(D) 

 



Click here to download:-Reasoning Book In Hindi PDF                                                      

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
error: Content is protected !!