Current Affairs 2019 PDF In Hindi

Platform-Yearly-Current-Affairs-Book-PDF-2019-in-Hindi

Current Affairs 2019 PDF In Hindi

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF ofCurrent Affairs 2019 PDF In Hindi.  We have also included some of the most important questions related to  Current Affairs 2019 PDF In Hindiin the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this  Questions is very important for you.

 

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Current Affairs 2019 PDF In Hindi. The complete PDF ofCurrent Affairs 2019 PDF In Hindi is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

Some highlighted Current Affairs 2019

Current Affairs related to Economics

  • GST परिषद का बड़ा फैसला, इलेक्ट्रिक वाहनों को बढ़ावा देने हेतु कम किया टैक्स 12% से घटाकर 5% किया
  • अंशुला कांत World Bank की MD और सीएफओ बनीं-अंशुला कांत
  • बजट 2019: पासपोर्ट धारक एनआरआई को आधार कार्ड जारी करने की घोषणा
  • आम बजट 2019: भारतीय रेल, देश में अब प्राइवेट ट्रेन भी चलेगी
  • बजट 2019:अब करेंगे Private Investment पर Focus

Current Affairs related to International

  • पाकिस्तान ने भारत के साथ व्यापारिक संबंध समाप्त किये
  • प्रीति पटेल के नाम एक और कामयाबी, ब्रिटेन में भारतीय मूल की पहली गृह मंत्री बनीं
  • नए प्रधानमंत्री ब्रिटेन के बोरिस जॉनसन होंगे
  • जापान एवं यूएनईपी द्वारा पारे के घातक प्रभावों को रोकने के लिए नई परियोजना की घोषणा

We are providing some Demo Questions for your reference:-

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B

 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

 

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

 

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

 

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

  • (A) मोजाहिर मोहम्मद
  • (B) मोहम्मद नजीब
  • (C) मोहम्मद पंचम
  • (D) अब्दुल्ला सुल्तान
Answer: D

 

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

  • (A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे
  • (B) अनिल कुमार मणिभाईनायक
  • (C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई
  • (D) इन सभी को
Answer: D

 

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

  • (A) बेल्जियम में
  • (B) इटली में
  • (C) जर्मनी में
  • (D) फ़्रांस में
Answer: A

 

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) केरल
  • (C) मध्य प्रदेश
  • (D) कर्णाटक
Answer: B

 

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

    • (A) नामिम गंगे
    • (B) इनोवेशन यान
    • (C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस
    • (D) वंदे भारत एक्सप्रेस
    • Answer: D




Current Affairs 2019 PDF In Hindi

Book Name Current Affairs 2019 PDF In Hindi
Quality Excellent
Format PDF
Size 500 MB
Pages 310 Pages
Language Hindi || हिन्दी








Click here to Download:- Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- January Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- February   Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- March Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- April Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- May Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

Click here to Download:- June Current Affairs In Hindi 2019 PDF Download

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.comwe are not the makers of the PDF,if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/
the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Author: vishal Ranawat