World Geography PDF

World Geography PDF

Hello friends, Today we are sharing all the important World Geography PDF. We have tried to include all the most important questions related to World Geography Notes in the post for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then these World Geography are very important for you.

 

 

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to World Geography and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these World Geography PDF. If you have any doubt or suggestion regarding the post then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

Topics Included

  • ब्रह्माण्ड
  • सौरमंडल
  • सूर्य
  • बुद्ध
  • शुक्र
  • पृथ्वी
  • मंगल
  • बृहस्पति
  • शनि
  • अरुण वरुण एवं प्लूटो
  • क्षुद्रग्रह
  • चन्द्रमा
  • पृथ्वी
  • देशांतर
  • चट्टानें
  • इतिहास
  • ज्वालामुखी
  • भूकंप
  • महाद्वीप
  • विश्व की पर्वत श्रेणियाँ
  • पत्थर एवं घटिया
  • घास मैदान
  • विश्व के देश एवं उनकी सीमाए
  • अधीन क्षेत्र
  • स्थलरुद्ध देश
  • अंतर्राष्ट्रीय सीमा रेखाए
  • देशो के पुराने नाम
  • देशो की राजधानिया
  • विश्व के नगर
  • भौगोलिक उपनाम




We are providing a brief discussion of the topics given in the PDF below:-

1.भूगोल का जनक किसे कहा जाता है ?

  • (A) इरैटोस्थनीज
  • (B) हेरोडोटस
  • (C) हिप्पार्कस
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

2. भूगोल के लिए ज्योग्रैफिका शब्द का प्रयोग सर्वप्रथम किसने किया ?

  • (A) हेरोडोटस
  • (B) हिकैटियस
  • (C) हिप्पार्कस
  • (D) इरैटोस्थनीज
Answer: D

3. मानव भूगोल का पिता निम्नलिखित में से किसको कहा जाता है ?

  • (A) कार्ल रिटर
  • (B) जीन ब्रून्श
  • (C) हम्बोल्ट
  • (D) हिप्पार्कस
Answer: A

4. भूगोल को मानव पारिस्थितिकी के रूप में परिभाषित करने वाला विद्धान कौन है ?

  • (A) हेटनर
  • (B) जीन ब्रून्श
  • (C) एच. एच. बैरोज
  • (D) इरैटोस्थनीज
Answer: C

5. भू-आकृति विज्ञान का जन्मदाता किसे माना जाता है ?

  • (A) पेशल
  • (B) डेविस
  • (C) पेंक
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

6. भूगोल पृथ्वी को केन्द्र मानकर अध्ययन करने वाला विज्ञान है, ऐसा किसने कहा था ?

  • (A) वारेनियस
  • (B) टेलर
  • (C) काण्ट
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

7. सौरमण्डल के बारे में विश्व के समक्ष जानकारी प्रस्तुत करने का श्रेय किस विद्धान को है ?

  • (A) कॉपरनिकस
  • (B) केप्लर
  • (C) गैलीलियो
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

8. सूर्य के चारों और घूमने वाले खगोलीय पिण्ड क्या कहलाते हैं ?

  • (A) ग्रह
  • (B) उपग्रह
  • (C) पुच्छल तारा
  • (D) ये सभी
Answer: A

9. भूलोग भूतल का अध्ययन है ऐसा किसने कहा था ?

  • (A) वारेनियस
  • (B) टेलर
  • (C) काण्ट
  • (D) कार्ल रिटर
Answer: C

10. सौरमण्डल में कुल कितने ग्रह हैं ?

  • (A) 12
  • (B) 10
  • (C) 9
  • (D) 8
Answer: D

11.यूरोपवासी किस ग्रह की पूजा देवी के रूप में करते थे ?

  • (A) चन्द्रमा
  • (B) पृथ्वी
  • (C) शुक्र
  • (D) मंगल
Answer: C

12. पृथ्वी की उपसौर स्थिति किस महीने में होती है ?

  • (A) जनवरी
  • (B) मार्च
  • (C) अप्रैल
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

13. पृथ्वी की सबसे ऊपरी परत के लिए सर्वप्रथम सियाल शब्द का प्रयोग किसने किया ?

  • (A) स्वेस
  • (B) डेली
  • (C) होम्स
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

14. पृथ्वी के किस भाग में निकेल और लोहा की प्रधानता है ?

  • (A) सीमा
  • (B) निफे
  • (C) सियाल
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: B

15. भूपृष्ठ की किस परत में बैसाल्ट चट्टानों की आवश्यकता है ?

  • (A) निफे
  • (B) सीमा
  • (C) सियाल
  • (D) ये सभी
Answer: B

World Geography PDF

Book Name: Ghatna chakra World Geography PDF
Quality: Excellent
Format: PDF
Size: 969 KB
Pages: 32 Pages
Language: Hindi || हिन्दी




Click here to Download:- World Geography PDF

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/
the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Author: pakhi